Suomessa kehitettiin jääoloihin sopivaa öljyntorjuntakalustoa

Suomessa on kehitetty arktisiin oloihin sopivaa öljyntorjuntakalustoa. Öljyntorjunta-alukset Louhi ja Seili esittelivät laitteita tänään Kotkassa. Suomalaiselle öljyntorjuntakalustolle voi tulla kysyntää, kun kiinnostus arktiseen öljynporaukseen ja pohjoisten merireittien hyödyntämiseen kiihtyy.

Suomalaisasiantuntijat ovat kehittäneet erilaisia harjoja, joilla öljyn saa talteen myös jään seasta.

- Kun se harja kastetaan öljyyn, öljy tarttuu siihen ja sitten harja pyyhitään puhtaaksi. Ei yritetä ottaa kaikkia maailman jäitä ja vesiä aluksen sisään, koska se on lähes toivotonta, vaan yritetään täsmälaitteilla ottaa öljy pois jäitten joukosta, kuvailee yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta.

Kehitystyössä mukana ollut Jolma ei halua ottaa kunniaa itselleen.

- Tämä on meidän yhdessä kehittämä. Ei ole varsinaista keksijää. Tämä on käytännön ihmisten yhteistyön tulos.

Suomi muita maita edellä

Jääoloissa öljyntorjunta on huomattavasti vaikeampaa kuin sulan veden aikaan. Ainoa hyvä puoli on se, että jää hidastaa öljyn leviämistä ja antaa öljyntorjujille hieman lisäaikaa.

Uuden kaluston ansiosta Suomen öljyntorjuntavalmiudet talvioloissa ovat muita paremmat.

- Ollaan melko pitkällä muihin nähden, mutta itse haasteeseen, tavoitteeseen, nähden meillä on vielä paljon oppimista, sanoo Jolma.

Öljyntorjujien tavoitteena on riittävä varustus 30 000 tonnin öljyturman torjuntaan. Jääolosuhteissa Suomenlahdella kuljetetaan vuosittain yli 50 miljoonaa tonnia öljyä.

Jolman mukaan Suomella alkaa olla riittävästi öljyntorjunta-aluksia, mutta kalustossa on puutteita.

- Avomeripuomia tarvitaan lisää ja yhteistoiminnan kehittämistä erilaisten alusten välillä. Yhdessä naapurimaiden kanssa tarvitaan taktista harjoitusta ja osaamisen kehittämistä, jotta tämä toimii kuin orkesteri.

Arktisilla alueilla suuret riskit

Suomalaisille öljyntorjuntalaitteille saattaisi olla kysyntää myös arktisilla alueilla. 

Kiinnostus arktisten alueen laivaväylien ja öljyvarojen hyödyntämiseen lisää myös öljyturmien riskiä. Asiantuntijan mukaan kaikki arktisilla alueilla käytettävät jäänmurtajat pitäisi varustaa kunnollisilla öljyntorjuntalaitteilla.

- Jäänmurtajia tarvitaan sekä arktisilla väylillä että öljynporauksessa. Murtajilla pitäisi olla jääoloihin soveltuvaa öljyntorjuntakalustoa. Jos jotain tapahtuu ja kalustoa ei ole paikalla, sitä ei ikinä saada sinne riittävän nopeasti.

Jolma myöntää, että öljyntorjuntamielessä aktisten alueiden hyödyntämisinto pelottaa.

- Kyllä siitä on pakko olla huolestunut.

 

Lue myös:

    Uusimmat