Suomessa harkitaan lähimaksurajan nostamista: "Sekä kuluttajat että kauppiaat hyötyisivät"

Nopeasti suosiota kasvattanut lähimaksaminen voi pian onnistua entistä suuremmilla summilla. Asiasta päättävät käyvät keskusteluja, joiden tavoitteena on nostaa ylärajaa nykyisestä 25 eurosta.

Lähimaksujen yläraja määritetään maakohtaisesti, ja Suomessa siitä päättävät käytännössä korttiyhtiöt Visa ja Mastercard yhdessä korttien myöntäjien eli pankkien kanssa. Yksittäinen taho ei voi päättää muutoksesta, vaan kyseessä on toimialan yhteinen päätös, sanoo Mastercard Finlandin liiketoimintajohtaja Pekka Laaksonen.

– Keskustelemme parhaillaan pankkien kanssa nykyisen rajan nostamisesta, josta hyötyisivät sekä kuluttajat että kauppiaat­­­­, Laaksonen sanoo.

Visan maajohtaja Vesa Tukonen on lausunnossaan varovaisempi. Hänen mukaansa rajan nostamisesta ei ole ollut aktiivista keskustelua.

– Ehkä ajatuksia, mutta ei muuta. Ei mitään konkreettista, Tukonen sanoo.

– Päätös tehdään hyvässä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Regulaatio sen kyllä mahdollistaisi.

Lähimaksamisen yleistymisestä kerrottiin Seitsemän uutisissa 31.3.2014. Juttu alkaa kohdasta 9:21. 


Danske puoltaa vahvasti

Johtaja Lari Tuovinen Danske Bankilta ottaa vahvasti kantaa rajan nostamisen puolesta. Hänen mukaansa maksimiylärajasta käydään keskustelua.

– Meidän näkemys on se, että puollamme tätä voimakkaasti ja mielellään nähtäisiin että sitä nostetaan, Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan keskusteluissa on rajan tuplaaminen 50 euroon. Mitään tarkkoja lupauksia ei kuitenkaan voi tehdä.

– Lähimaksamisen suosio on hurja, varmasti asiakkaat tämän ottavat tyytyväisinä vastaan. Mielellään etenisimme nopeasti, jotta asiakkaat pääsisivät vaikka jo kesäostoksia tekemään vähän korkeammalla rajalla.

Muista suurista pankeista asiaa kommentoidaan hiukan varovaisemmin. Lähimaksamisen käyttäjillä on kuitenkin kiinnostusta rajan nostamiseen.

– Olemme saaneet kuluttajilta ja kauppiailta jonkin verran palautetta, että korttien lähimaksujen maksurajaa voisi nostaa. Luonnollisesti huomioimme tämän suunnittelutyössä, mutta mitään päätöksiä mahdollisista muutoksista ei ole tehty, Marko Mettenranta Nordean viestinnästä kertoo.

OP:ssa ollaan samoilla linjoilla.

– Tarkastelemme lähimaksuun liittyvää tilannetta aika-ajoin yhtenä osana liiketoiminnan seurantaamme muun muassa markkinatilanne, tilastot ja asiakaspalautteet huomioiden, OP:n asiantuntijapäällikkö Jani Hautala sanoo.

Euroopassa rajaa nostettu

Lähimaksaminen rantautui Suomeen 2013, ja loppuvuodesta 2015 lähtien näppäräksi koetun maksutavan suosio on kasvanut vauhdilla.

Monissa Euroopan maissa lähimaksurajaa on vähitellen hilattu ylöspäin. Britanniassa raja nostettiin 20 punnasta 30 puntaan (noin 33,5 euroon) vuonna 2015. Irlannissa raja tuplattiin 15 eurosta 30 euroon. Ranskassa raja on nostettu hiljattain 30 euroon, ja Saksassa lähimaksaminen onnistuu tietyillä korteilla jo 50 euroon asti.

– Nämähän ovat sellaisia markkinoita, joissa on Suomea pidempään ollut käytössä lähimaksut, ja ne on ilmeisesti koettu hyväksi. Asiakkaat ovat sitä (nostamista) toivoneet. Siellä ollaan menossa tavallaan Suomea edellä näissä, sanoo Finanssialan korttimaksamisen asiantuntija Kirsi Klepp.

Suomessa jo noin kolme neljästä maksukortista ja maksupäätteestä on varustettu lähimaksuominaisuudella.

– Se on toiminut oikein hyvin, kuluttajat ovat varsin kattavasti sen ottaneet omakseen. Myöskään nämä uhat, joita on maalailtu, eivät ole muuttuneet todellisuudeksi, Visan Tukonen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat