Suomenlinnan asukas matkailijoista: Osa ulostaa joka paikkaan

Suomenlinnassa asuva Riikka Rahi tietää turismin tuovan palveluja saarelle. Valitettavasti se tuo myös lauttajonoja ja matkailijoita, joille maailmanperintökohde on paikka remuta, meluta ja ulostaa ympäriinsä.

Riikka Rahi on asunut Suomenlinnassa ensimmäisen kerran 1990-luvulla, yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 lähtien.

– Turistien määrä on kasvanut ihan hirveästi. Se vaikuttaa tietysti aika moneen asiaan. Positiivista on se, että täällä on nykyään enemmän kahviloiden ja ravintoloiden kaltaisia palveluja, sillä saareen tuleville matkailijoille täytyy tietysti olla jonkinlaiset palvelut, Rahi sanoo.

Kaikki turistien mukanaan tuomat asiat eivät kuitenkaan ole asukkaan kannalta positiivisia.

– Lautat ovat koko ajan täynnä. Ei meinaa päästä mantereelle eikä sieltä pois. Joskus seison kaksi tuntia Kauppatorilla odottamassa pääsyä lauttaan. Jos kantaa mukanaan kalaa ja lihaa kaupungista, ne eivät ole enää syömäkelpoisia, kun pääsee saareen.

Suomenlinnaseura on ehdottanut Helsingin kaupungin liikelaitokselle HKL:lle, että saaren vakituisille asukkaille ja työntekijöille annettaisiin etukulkuoikeus lautalle. Kesäkuussa HKL:n johtokunta kehotti liikennelaitosta selvittämään ratkaisua asiaan.

– Esimerkiksi Nauvossa lauttaan menevät ensin asukkaat. Turistit tulevat, jos mahtuvat, Rahi huomauttaa.

”Pissaavat ja kakkaavat joka paikkaan”

Välillä matkailijoiden käytöskin käy Rahin hermoon.

– Suurin osa käyttäytyy hyvin ja hienotunteisesti, mutta kun Suomenlinnassa käy kauniina kesäpäivänä toistakymmentä tuhatta ihmistä, niin ei tarvita kuin promille sellaista ikävää porukkaa, kun se jo tuntuu. He tekevät tuhojaan, huutavat kuin palosireenit, roskaavat, tulevat ihmisten pihoille ja pissaavat ja kakkaavat joka paikkaan.

– Jotkut tulevat jopa rappuun asti. Kerran ihmettelin yhdentoista aikaan yöllä, mistä tulee bileiden ääni, ja niinpä vain eräs pariskunta oli tullut kotitaloni rappukäytävään kolmanteen kerrokseen oveni taakse! Närkästyivät vielä hirveästi, kun ajoin heidät pois pulloja kalistelemasta ja tupakkaa polttamasta.

Kesäisillä piknik-keleillä joiltakin unohtuu sekin, ettei Suomenlinnassa saa polttaa nuotiota tai grillata.

– Välillä joutuu kauhulla todistamaan, kun pannaan nurmikolle tikkua ristiin ja siihen tuli. Tai sitten käytetään kertakäyttögrillejä. Meidänkin talon edustalla saattaa olla lukematon määrä grillien jättämiä palojälkiä nurmikossa. Ne ovat ehdottomasti kielletty – Suomenlinnasta ei pääse karkuun ihan niin vain, jos tulee maastopalo. Eivätkä asukkaat tietenkään toivo, että heidän kotinsa palavat.

”Tervetuloa, mutta olkaa kiltisti”

Välillä Rahia huvittaa matkailijoiden tietämättömyys.

– He kysyvät niin ihmeellisiä kysymyksiä. Jotkut ovat luulleet kotitaloani Helsingin yliopistoksi. Eräs pikkupoika puolestaan kysyi kerran äidiltään, että ”miksi noissa ikkunoissa on verhot, sinähän sanoit, ettei täällä asu ketään”. Ja äiti vastasi, että ne on laitettu sen takia, että näyttäisi mukavammalta, Rahi nauraa.

Yhden viestin Rahi tahtoisi Suomenlinnan kävijöille välittää.

– Tervetuloa, mutta olkaa kiltisti. Nauttikaa kaikesta tästä ihanasta ja tutustukaa museoihin ja mielenkiintoisiin paikkoihin, mutta muistakaa, että tämä on myös melkein tuhannen ihmisen koti. Miten itse toivoisit kylään tulevien vieraiden käyttäytyvän?

Lue myös:

    Uusimmat