Mainos

Suomenlahti-vuodelta odotetaan uutta tietoa meren tilasta

20:11

Suomen, Viron ja Venäjän yhteisen Suomenlahti-vuoden avajaisia vietettiin tänään Helsingissä. Vuoden suojelijoina toimivat Suomen, Viron ja Venäjän presidentit.

- Suomenlahti-vuoden päätavoite on se, että laitetaan talkoot pystyyn: tutkijat, päättäjät, poliitikot ja kansalaiset tekevät yhdessä töitä Suomenlahden tilan ripeäksi parantamiseksi, sanoo Suomenlahti-vuoden koordinaattori Kai Myrberg.

Kolmen maan tutkijoiden yhteistyöltä odotetaan paljon.

- Nyt meillä on mahdollisuus tehdä yhteinen Suomenlahden tutkimusohjelma ja yhteinen meren tilan seurantaohjelma, jota ei ole aikaisemmin ollut, lupaa Myrberg.

- Olisi hienoa, jos saataisiin Suomen, Viron ja Venäjän välille edes yhteiset mittausjärjestelmät eli kalibroitua tutkimustavat, että saisimme koko alueelta yhtenäiset mittaustulokset. Se auttaisi myös päätöksentekoa, uskoo Suomenlahti-vuoden kansalaisvaltuuskuntaa johtava entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Tavoitteena terveempi meri

Toiveissa on, että tutkijoiden yhteistyö ja parempi tieto meren tilasta johtaisivat myös konkreettisiin toimiin Suomenlahden tilan parantamiseksi.

- Tämä vuosi ei päätä uusista investoinneista, mutta tämän vuoden avulla on mahdollisuus luoda sellainen henki ja into päätöksentekijöille, että tehdään seuraavia toimia, uskoo Matti Vanhanen.

Vanhasen mukaan ravinteiden kierrätys voisi olla seuraava askel meren tilan parantamisessa.

- Uskoisin, että ravinteiden kierrättäminen, ensin talteen ottaminen ja sitten uudelleen käyttö, on se, mitä me näiden puhdistuslaitteiden jälkeen seuraavaksi tarvitaan.

- Suomenlahden tilan parantaminen vie enemmän kuin vuoden. Tärkeintä on, että meren tilan seurannan avulla saadaan selville, mistä niitä päästöjä tulee ja pystytään tekemään johtopäätöksiä, selittää Kai Myrberg.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.