Mainos

Itämeren alueesta halutaan kestävän kehityksen esikuva

7:15

Itämeren alueen strategia julkistetaan tänään. Valtioneuvosto hyväksyi strategian jo viime viikon torstaina. Suomi haluaa kehittää Itämeren alueen taloutta, mutta myös parantaa Itämeren tilaa.

Suomen Itämeritavoitteiden tärkeimpänä tavoitteena on saavuttaa merelle hyvä ympäristötila.

– Sitä hyvää tilaa ei ole vieläkään saavutettu, tiedetään nämä leväongelmat ja rehevöityminen. Mutta tässä strategiassa otetaan uusia keinoja käyttöön. Puhtaan kiertotaloudesta, jotta saadaan ravinteet talteen eikä ne turhaan valu mereen ja puhutaan myös biotaloudesta. Ja sitten yksi uusi aihe on muoviroska, kertoo ulkoministeriön Itämeri-suurlähettiläs Erja Tikka.

Itämeren tilan parantamisen lisäksi Suomi haluaa, että Itämeren alue on maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen kärjessä. Tämä edellyttää sitä, että päätöksiä tehdään kestävän kehityksen näkökulmasta.

Myös matkailu on nostettu yhdeksi Itämeren alueen kärkihankkeista. Sitä ja taloudellista yhteistyötä edesauttaisi myös Helsingin ja Tallinnan välille suunnitteilla oleva tunneli, joista on vireillä kaksikin hanketta. Tunnelin rakentaminen yhdistäisi Helsingin Tallinnan kautta Berliiniin Rail Balticin avulla.

– Tallinna – Berliini ratayhteyden rakentaminen pitäisi alkaa ihan näillä hetkin ja valmista pitäisi olla 2025 – 2026, sanoo Uudenmaanliiton kehittämispäällikkö Eero Venäläinen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.