Suomen ylle jämähtänyt hellekupoli uutinen ulkomaita myöten – hellettä riittää vielä pitkään!

Sää jatkuu koko viikon helteisenä eikä meteorologin työkaluissa näy helpotusta tukalaan säätilaan.

Heinäkuussa hellettä on riittänyt jo pitkään. Meteorologi Miina Manninen laskee, että maanantaista on tulossa heinäkuun 19. helteinen päivä.

– Helteitä riittää niin pitkälle kuin ennustetta voi katsoa, Manninen kuvailee tulevien päivien säätä.

Trooppisen paahteinen "hellekupoli"

Jopa Washington Post uutisoi pohjoismaiden harvinaisen kuumasta kelistä hiljattain. Lehden mukaan pohjoismaat käristyvät nyt "hellekupolin" alla. Suomi ja muut pohjoismaat ovat tällä hetkellä kuuman sään alueella Atlantin ja Itä-Euroopan matalapaineen välissä.

Suomen säätilasta on tullut kuivan ja paahteisen sijaan kostea ja trooppisempi. Sadekuuroja saadaan paikoittain, jolloin lämpötilat ovat tällä viikolla 25 asteen pintaan ja aurinkoisemmilla alueilla jäävät juuri alle 30 asteen.

– Tämänhetkinen säätila on erittäin ukkosherkkä.

Manninen muistuttaa, että vaikka lämpöasteet jäävät muutaman asteen viime viikkojen hellepäiviä alemmaksi, kostea ilma saa helteet tuntumaan yhtä tukalalta.

Hellekesien kärkeä

Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian kuumin kesä oli vuosi 2002, jolloin helteitä riitti 65 päivän verran. Mittaus on aloitettu vuodesta 1961 alkaen.

– En tiedä, tuleeko tästä ennätyksellisen helteinen kesä, mutta huippuvuosiin kyllä päästään.

Ilmatieteen laitoksen tviitin mukaan kuluva kesä jäänee ainakin Lapissa historiaan helle-ennätykset rikkovana.

Tällä hetkellä Suomessa on ollut kuluvana kesänä 42 hellepäivää. Manninen arvioi helteitä riittävän vielä ainakin viikon verran. Toukokuussa hellepäiviä oli 14, kesäkuussa 9 ja heinäkuussa 19. 

Lue myös:

    Uusimmat