Raportti Eurooppaa paahtavan helteen ytimestä: Saksassa paukutetaan lämpöennätyksiä ja väännetään sanaleikkejä – "Puhutaan apinahelteestä, hellehelvetistä, helleinfernosta ja katastrofikesästä"

6:48
Kirjeenvaihtajamme raportoi Eurooppaa paahtavan Afrohelteen ytimestä

Afrikasta on virrannut harvinaisen kuumaa ilmaa etelä- ja keski-Euroopan ylle. Kesäkuun helle-ennätysten odotetaan paukkuvan useissa maissa.

Eurooppaa hallitsevat hirmuhelteet eivät ole helpottamassa ennusteiden mukaan ainakaan tämän viikon aikana. Saksa kuuluu vyöhykkeeseen, jonka yllä paahtaa korkeapaine.

– Kyllä täällä kohtalaisen kuuma on. Olen nyt seissyt tässä muutaman minuutin ja hikikarpalot saattavat näkyä, kuvailee Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen lämpötilan nousua Münchenissa.

Kuumalle säälle monia lempinimiä

Odotettavissa on, että Saksassa rikotaan tänään useita lämpöennätyksiä. Yksi näistä ennätyksistä on vuonna 2015 mitattu, kaikkien aikojen lämpöennätys eli 40,3 plusastetta. Kyseessä saattaa olla myös kuumin kesäkuu sitten vuoden 1947.

Kuten Suomessa myös Saksassa poikkeukselliselle helteelle on keksitty lukuisia nimiä:

– Puhutaan apinahelteestä, hellehelvetistä, helleinfernosta ja katastrofikesästä, Nurminen listaa.

Müncheniin odotetaan tänään 34 lämpöastetta, mutta kaikkein kuumimmat paikat löytyvät Saksan länsi- ja lounaisosista. Siellä lähestytään jopa 40 plusastetta. Saksassa on totuttu helteisiin, mutta tavallisesti ne tulevat vasta heinäkuun ja elokuun vaihteessa.

– Tämä saattaa olla historiallisen kuuma viikko ja kuuma kesäkuu, Nurminen summaa.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan lämpötilojen pitäisi laskea Saksassa ensi viikon alussa. Erityisesti etelään luvataan ukkosia ja sateita.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja