Kehonrakentajat hankkivat valtavia lihaksia – pumppaavat muskelit jättimäisiksi vaarallisella öljyllä

14.02155423
Romario dos Santos Alves ennen synthol-aineen käyttöä. Copyright: Barcroft USA/ All Over Press. Photographer: Barcroft USA.
14.02142127
Synthol paisutti miehen lihakset lähes muodottomiksi. Copyright: / All Over Press. Photographer: Pedro Ladeira / Barcroft USA.

Maailmalla jotkut kehonrakentajat tavoittelevat massiivista ulkonäköä kyseenalaisin keinoin. Perinteisen kuntodopingin, kuten steroidien ja lihasmassaa lisäävien aineiden oheen on tullut syntholiksi kutsuttujen öljyimplanttien käyttö.

Syntholia pistetään syvälle lihakseen, tarkoituksena saada se näyttämään suuremmalta. Vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen mukaan sythol sisältää 85 prosenttia öljyä, 7,5 prosenttia kipulääkettä ja 7,5 prosenttia alkoholia seoksen puhdistamiseksi.

Tällainen öljyimplantilla keinotekoisesti kasvatettu lihas voi kuitenkin näyttää luonnottomalta ja tehdä siitä erikoisen muotoisen. Varsinaista voimaa implantti ei lisää.

Dopinglinkin liikuntafysiologi Jukka Koskelo A-klinikkasäätiöltä kertoo, ettei syntholin käyttöä ole tullut heidän asiakkaidensa kohdalla vastaan.

– Meillä on reilut kuusi vuotta ollut nimetön neuvontapalvelu. Sinne ei ole aineesta tullut kyselyitä, eikä ole tullut muutakaan viestiä, että tallaista Suomessa olisi. Toki voi olla, mutta en ole törmännyt tai kuullut, hän kertoo.

Koskelon mukaan syntholin käyttö liittyy ulkonäön muokkaamiseen, kuten on monen muunkin dopingaineen kanssa. Yhä useampi dopingin käyttäjä tavoittelee voiman ja kestävyyden sijaan tai lisäksi ihanteelliseksi miellettyä vartaloa.

Vähän tutkittu, haittoina veritulpat ja infektiot

Syntholin käytöstä on tehty vain vähän tutkimuksia, joten esimerkiksi pitkäaikaisista haitoista ei ole juuri tietoa.

– Eräässä tapaustutkimuksessa oli henkilö, joka oli pistänyt syntholia 16 kertaa hauikseensa. Kipujen syytä tutkiessa hänellä todettiin esimerkiksi infektioita, veritulppia ja vahingoittunutta lihaskudosta, ja osa kädestä jouduttiin leikkaamaan, Koskelo kertoo.

Muita mahdollisia haittoja ovat syntholin aiheuttama sidekudoksen muodostuminen, iho-ongelmat sekä hermovauriot. Oman riskinsä tuottaa myös aineen hankintalähde ja todellinen koostumus, joka voi lisätä haittojen riskiä.


Käyttö voi karata käsistä

Kuten muussakin dopingin käytössä, voi syntholin käyttö voi karata käsistä. Isobritannialainen Daily Mail uutisoi vuosi sitten brasilialaisesta Romario dos Santos Alvesista, joka lähes menetti kätensä syntholin käytön vuoksi.

Alves kertoi tulleensa riippuvaiseksi massaa lisäävästä aineesta. Sivuvaikutuksena hänen kätensä hauiksensa kovettuivat niin, että uusien annosten pistämiseen tuli hankkia härille tarkoitettuja neuloja, kestävimpiä mitä tarjolla oli. Miehen käsistä kasvoi valtavat, ja eräät lähialueiden lapset alkoivat pelkäämään häntä ”hirviönä”.

Myös muita ongelmia ilmeni. Alvesin munuaiset lähes pettivät öljyn sisältämien myrkkyjen vuoksi, ja lopulta lääkärit pelkäsivät joutuvansa amputoimaan miehen kädet haittavaikutusten vuoksi. Operaatioksi riitti kuitenkin lopulta se, että öljyn muodostamat kovettumat poistettiin.

Asiantuntija kehottaa hankkimaan tietoa

Koskelo kertoo, että joidenkin dopingin käyttäjien hallitsematon dopingin käyttö voi liittyä jonkinlaisiin kehonkuvan ongelmiin.

– Voi olla, että oma vartalo näyttäytyy kantajalleen pienempänä kuin onkaan. Se on eräänlainen käänteinen anoreksia, hän pohtii.

Dopingin taustalla voivat olla myös sosiaaliset paineet ja halu saada nopeita tuloksia pitkän treenaamisen sijasta. Vaikka kauneuskäsitykset ovat erilaisia ja ihmisellä on oikeus tehdä ruumiilleen mitä haluaa, haluaisi Koskelo muistuttaa aineiden terveydellisestä puolesta.

– Jos harkitsee mitä tahansa aineiden käyttöä, kannattaa kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ja ottaa selvää aineiden terveydellisistä riskeistä ja pitkäaikaisista vaikutuksista, hän painottaa.

Hän muistuttaa myös, että aineita käyttäneitä ei tulisi tuomita.

– Jos on käyttänyt aineita ja haittavaikutukset tai oma käyttö huolestuttavat, toivon että jokainen uskaltaisi ja pystyisi hakemaan apua ammattilaiselta, Koskelo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat