Suomen suurlähettiläs puhuttelussa – Unkari suivaantui Pohjoismaille arvostelusta

Unkarin hallitus esittää lakia, joka jatkaisi poikkeustilaa ilman takarajaa – rakennetaanko Unkarissa diktatuuria? 5:16
Rakentaako pääministeri Viktor Orban Unkarista diktatuuria? Katso Viiden jälkeen -ohjelman raportti.

Unkari kutsui pohjoismaiset suurlähettiläät Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista puhutteluun maanantaina, kirjoittaa maan ulkoministeri Peter Szijjarto Facebookissa.

Demokraatin mukaan Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri oli mukana puhuttelussa.

Syynä on pohjoismaisten ulkoministerien yhdessä Euroopan neuvostolle lähettämä kirje, jossa tuodaan esiin maiden huoli koronakriisin varjolla käyttöön otetuista poikkeustoimista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ehtinyt olla jo yhteydessä Markku Virriin puhuttelun jälkeen, Demokraatti kertoo.

– Suurlähettilään mukaan keskustelu oli asiallinen. Unkari oli ollut pahoillaan, että heitä on kritisoitu Pohjoismaiden toimesta Euroopan neuvostolle lähteneessä kirjeessä, Haavisto sanoo.

Kirjeen otsikkona on: Oikeusvaltioperiaatteen on oltava etusijalla hätätilassakin.

Aloitteen kirjeestä teki Tanska, ja se lähetettiin viime viikolla. Myös Suomen ulkoministeri Haavisto on allekirjoittanut kirjeen.

Szijjarto kirjoittaa Facebookissa, että Unkari on tuhatvuotinen kansakunta, joka osaa itse päättää siitä, mitä se haluaa ja mitä ei. Samalla hän syyttää pohjoismaita valheiden ja valeuutisten levittämisestä.

Euroopan neuvosto reagoi kyseenalaiseen lainsäädäntöön

Hoitaakseen koronavirusepidemiaa Unkarin pääministeri Viktor Orban on saanut maansa parlamentilta liki rajoittamattomat valtaoikeudet. Orban on kuitenkin pyrkinyt vakuuttamaan Euroopan neuvostoa, ettei tällaisia oikeuksia ole, ja parlamentti voi poistaa poikkeuslain.

Haavisto kertoi Demokraatille, että Suomen kannalta tärkeä viesti Unkarille on se, ja sen suurlähettiläskin on tuonut esille Unkarin valtiosihteerille, että Euroopan neuvosto reagoi tehtäessä ihmisoikeuksien tai oikeusvaltioperiaatteen kannalta kyseenalaista lainsäädäntöä.

Lue myös:

    Uusimmat