Suomen suurin tehdas täyttää tänään 50 vuotta – ensimmäinen Uudessakaupungissa valmistettu auto meni Kekkoselle

3:14

Valmet Automotive eli tuttavallisemmin Uudenkaupungin autotehdas juhlistaa tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. 

Pääkuvan video

Näin Mersuja maalataan Uudenkaupungin autotehtaalla

Valmet ja Saab tekivät sopimuksen autotehtaan perustamisesta 15. elokuuta 1968, ja yritys rekisteröitiin kaupparekisteriin 29. marraskuuta. Tehtaan nimi oli kuitenkin tuolloin Oy Saab-Valmet Ab, ja se keskittyi nimensä mukaisesti Saabien valmistukseen.

Ensimmäinen auto valmistui 13. marraskuuta 1969. Kyseessä oli Saab 96, joka luovutettiin presidentti Urho Kekkoselle. Auto on näytillä Uudenkaupungin automuseossa, joka sijaitsee tehtaan naapurissa.

Muiden automerkkien sopimusvalmistajana Saab-Valmet aloitti seuraavalla vuosikymmenellä.

1980-luvulla tehdas ryhtyi panostamaan suunnittelupalveluihin ja jo 1990-luvulla se oli tuotantoautomatiikan ja robotiikan johtavia käyttäjiä Suomessa. Kuluneen vuosikymmenen aikana Valmet Automotive on satsannut myös sähköautoihin ja akkujärjestelmiin liittyvään kehitystyöhön.

Omistusjärjestelyjen myötä yrityksen nimeksi tuli vuonna 1995 Valmet Automotive. Vuodesta 2010 alkaen yritys kasvanut ja kansainvälistynyt nopeasti, ja sen autotehdas Uudessakaupungissa on henkilömäärältään Suomen suurin tuotantolaitos. Viime vuonna tehtaalta valmistui 90 000 autoa, mikä nosti henkilöautot Suomen tärkeimpien vientituotteiden joukkoon.

Valmet Automotive on neljässä Euroopan maassa toimiva kansainvälinen palveluntarjoaja ja järjestelmätoimittaja, jonka toimipaikoissa työskentelee noin 6 000 autoteollisuuden ammattilaista.

– Olemme osoittaneet jo viiden vuosikymmenen ajan, että työ, osaaminen ja insinööritaito ovat yrityksessämme maailmanluokkaa. Odotamme kasvumme jatkuvan, sillä autoteollisuuden teknologinen murros tarjoaa meille suuria mahdollisuuksia niin suunnittelu- kuin valmistustoiminnoissamme, toteaa Valmet Automotiven toimitusjohtajana tasan kuukausi sitten aloittanut Olaf Bongwald.

Lähde: Valmet Automotive

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja