"Suomen raja on suljettu" - Ohjaako Venäjä turvapaikanhakijat Suomen sijasta Norjaan?

Polkupyörällä turvapaikanhakuun 2:09

Venäjältä länteen pyrkiviä turvapaikanhakijoita on ohjattu Suomen sijasta Norjaan. MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen kertoo, että sekä turvapaikanhakijat että rajatyöntekijät ovat kuulleet Suomen rajan olevan turvapaikanhakijoilta suljettu. 

Sipisen haastattelema turvapaikanhakija kertoo, että hänelle oli kerrottu Suomen rajan olevan kiinni. Tulija oli yrittänyt Suomeen Vaalimaan raja-aseman kautta, mutta hänet oli ohjattu Suomen sijasta lähtemään pohjoiseen ja kohti Norjaa. 

- Siellä kerrottiin, että enää ei oteta vastaan. En tiedä miksi. Minut lähetettiin pois, Munir sanoo. 

Myös Venäjän televisiossa on kerrottu Suomen rajan olevan suljettu. Sipisen mukaan näyttääkin vahvasti siltä, että Venäjällä turvapaikanhakijoita ohjataan johdonmukaisesti Norjaan.

"Posketon väite"

Kaakkois-Suomen rajavartioston everstiluutnantti Esa Veikkanen ihmettelee väitteitä Suomen rajan sulkemisesta.

- Väitteenä se, että Suomen raja on kiinni, on ihan posketon. Toki joku voi noin väittää, mutta se ei pidä paikkaansa. Rajanylityspaikat ovat auki ihan normaalisti, Veikkanen kertoo MTV Uutisille.

Veikkanen ei osaa arvioida miksi tällaista tietoa olisi kerrottu. Yksi syy voi olla esimerkiksi kielimuuri.

- Joku tuollaisen väitteen esittäjä ei ole välttämättä tarkoittanut sitä, että rajanylityspaikka ei ole kiinni vaan on tarkoittanut jotain muuta.

Veikkasen mukaan Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen yli on tullut tänä vuonna kaikkinensa 25 turvapaikanhakijaa.

- He ovat tulleet ihan pitkin vuotta ja se normaali määrä aikasempiin vuosiinkin verrattuna, Veikkanen kertoo.

Norjaan turvapaikanhakijoita saapui Venäjältä viime viikolla ennätysmäärä, yhteensä 2452 ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat