Suomen Pankki: Sodan jatkuminen voi ajaa Suomen ja koko euroalueen taantumaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talouden näkymiä, toteaa Suomen Pankki ennusteessaan.

Suomen talous kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna vielä 1,7 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin. Kasvun odotetaan piristyvän uudelleen 1,5 prosenttiin vuonna 2024, kun kansainvälisen talouden vaikeudet helpottavat ja inflaatio hidastuu.

Suomen Pankki ennakoi, että inflaatio pysyy tänä vuonna korkeana, 5,6 prosentissa, kun tuotannon pullonkaulat ja korkeat raaka-aineiden hinnat kiihdyttävät sitä.

– Ensi vuonna inflaation odotetaan hidastuvan, kun energian vaikutus inflaatioon pienentyy ja toimitusketjujen häiriöiden odotetaan helpottavan, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa. 

Ensi vuonna inflaation odotetaan hidastuvan Suomessa 2,4 prosenttiin. Euroalueella inflaatio hidastuu ennusteen mukaan vuonna 2024 vähitellen 2 prosentin tuntumaan, eli Euroopan keskuspankin tavoitteeseen.

Tätä tavoiteta ajaa myös EKP, joka on viestinyt lopettavansa arvopaperiostot heinäkuussa ja aloittavansa silloin myös ohjauskorkojen nostot. Seuraava nosto on luvassa syyskuussa.

– Rahapolitiikan normalisointia on ollut syytä vauhdittaa inflaation voimakkaan kiihtyminen vuoksi, perustelee Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiedotteessa. 

Sodan kulkua mahdoton ennustaa

Ennusteessa todetaan, että Suomen talous oli julkista taloutta lukuun ottamatta jo pitkälti toipunut koronan aiheuttamasta taantumasta, kun Venäjä aloitti sotansa. Ennen sitä suhdannetilanne näytti lähivuosina kohenevan sekä Suomessa että muualla euroalueella. 

– Taantuman uhkaa ei voida sulkea pois, jos sota Ukrainassa pitkittyy, energian ja raaka-aineiden hinnat nousevat entisestään ja talouden sopeutuminen on hidasta, ennusteessa todetaan.

Suomen Pankin ennuste lähtee oletuksesta, että sodasta kumpuava epävarmuus hälvenee ajan mittaan. Sodan etenemistä on kuitenkin mahdotonta ennakoida.

– Talous voi kehittyä arvioitua heikommin erityisesti silloin, jos häiriöt raaka-aineiden ja tavaroiden saatavuudessa jatkuvat eivätkä hintapaineet hellitä. Pahimmassa tapauksessa koko euroalueen talous voisi ajautua taantumaan, ennusteessa todetaan. 

Lue myös:

    Uusimmat