Suomen Pankki haluaa rajoituksia kotitalouksien velkaantumiseen - lyhennysvapaa riski

Suomen Pankki haluaa rajoittaa kotitalouksien velkaantumista, joka voi vaarantaa koko maan talouden, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen.

– Kotitalouksien velkataakka on kasautunut pienelle joukolle. Tämä kymmenes kantaa yli puolet asuntovelasta. 

– Laina-ajat ovat pitkiä, kaksikymmentä vuotta ja ylikin. Tänä aikana voi tapahtua suuriakin muutoksia koroissa. Jos kotitaloudet joutuvat vaikeuksiin lisääntyneen velkataakan kanssa,  niin se heijastuu koko maan talouteen.

Hakkaraisen mukaan viranomaisilla pitäisi olla keinoja puuttua liikavelkaantumiseen, sillä se vaikuttaa reaalitalouteen.

– Jos tässä mennään liiallisuuksiin, niin viranomaisilla voisi olla välineitä rajoittaa lainanottoa, velan määrää ja lainan rajoittamiseen suhteessa kotitalouden käytettävissä oleviin tuloihin. Nämä keinot ovat käytössä useissa maissa. 

Lainaa tulee lyhentää

Hakkaraisen mielestä kotitalouksilta tulisi vaatia lisäksi lainan lyhentämistä tietyssä ajassa.

– Lyhennysvapaat ja tietty jousto on tapauksittain perusteltua, mutta yleisenä mallina tämä lisää velkataakkaa. Tämä lisää kotitalouden haavoittuvuutta. Lisäksi on kansainvälisiä kokemuksia siitä, että lainoja ei lyhennetä tai ne jäävät ikuisiksi lainoiksi. 

– Tässä suurena vaarana on se, että asuntojen hinnat lähtevät nousuun, jota ei pidetä toivottuna.

Hakkarainen ei usko, että suomalainen hyvä taloudenpito on nyt kuitenkaan vaarassa.

Lue myös:

    Uusimmat