Mainos

Suomen Pankki: Syökö suomalaisten velkaantuminen talouskasvun? Korkojen kasvu uhkaa monia perheitä

Suomen Pankki on huolissaan kansalaisten velkaantumisen vaikutuksista Suomen talouskasvuun. Kasvava velkaantuminen altistaa monet korkojen nousun riskeille.

Suomalaisten velkaantuminen nousi viime vuonna ennätyslukemiin. Suomen Pankissa ollaan huolissaan siitä, mitä vaikutuksia yhä suuremmilla veloilla on perheelle silloin, kun korot nousevat tai perheen tulot pienenevät esimerkiksi työttömyyden vuoksi. Lainamenoista todennäköisesti selvitään, mutta sen sijaan uusi auto jää ostamatta ja ravintolavierailut käymättä.

– Velkaantuneet kotitaloudet ovat herkkiä tulojen muutoksille tai korkojen nousulle. Selvitäkseen lainanhoitomenoista taloudet tällöin tinkivät kulutuksesta. Silloin kansantalouden kasvu hidastuu, kertoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen Marja Nykänen Huomenta Suomessa.

Toivotaan uutta sääntelyä

Suomen Pankki ehdottaakin niin sanottuja makrovakaustyökaluja pankeille, joilla kotitalouksien velkaantumista voitaisiin hallita. Nykyisten vakuuksiin perustuvan lainakaton lisäksi ehdotetaankin pankeille sitovaa tulokohtaista lainakattoa siitä, kuinka paljon lainaa talous saisi.

Myös asuntolainan enimmäispitoisuutta toivottaisiin säädeltäväksi. Kun 1990-luvulla laina-ajat olivat noin 10–15 vuotta, ovat ne nykyään jo 20–25 vuotta. Nykäsen mukaan erittäin matala korkotaso ja pitkät laina-ajat mahdollistavat suuremmat lainat ja sitä myötä kasvattavat riskejä takaisinmaksussa.

Ruotsissa, jossa laina-ajat ovat yli 30 vuotta, on otettu viime vuonna käyttöön lyhennysvelvoite, jotta asuntovelailliset myös lyhentäisivät lainaansa. Tällaista toivoo Suomeen myös Suomen Pankki.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.