Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn huolissaan kotitalouksien ja taloyhtiöiden velkaantumisesta – onko velkakatto ratkaisu ongelmiin?

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on erityisen huolissaan kulutusluottojen ja taloyhtiöiden kasvavista velkataakoista.

Pääjohtaja sanoo, että Suomen on varauduttava maailmantalouden kasvun hidastumiseen, heikompaan suhdanteeseen ja ikääntyvän väestön hoito- ja hoivatarpeen lisääntymiseen.

– Sen takia tärkeitä tavoitteita ovat julkisen talouden kestävyydestä huolehtiminen ja työllisyyden nostaminen pohjoismaiselle tasolle, Rehn sanoi eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

Rehn sanoi, että Suomi on päässyt viime vuosina mukaan muun euroalueen kasvuvauhtiin, tosin viiveellä. Hän sanoi, että suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyky on parantunut ja näiden seikkojen ansiosta työllisyys on olennaisesti viime vuosina kohentunut.

Vastauksia huomisen haasteisiin pitää Rehnin mukaan kuitenkin löytää jo tänään. Tällaisia haasteita ovat muun muassa kansantalouden tuottavuuskehityksen ja kestävän kehityksen asettamat vaatimukset.

Suuri huoli velkataakoista

Eduskunnan talousvaliokunnan avoimessa kuulemisessa puhunut Rehn esitti myös Suomen Pankin huolen kotitalouksien velkarakenteen muutoksista ja velan kasvusta.

Rehnin mukaan yksi mahdollinen ratkaisu oli tulosidonnainen velkakatto, joka täydentäisi asuntolainakattoa.

– Lisäksi kotitalouksien velan rakenteen muutokset edellyttävät makrovakausvälineiden työkalupakin laajentamista ja kehittämistä nykyisestä, Rehn sanoi.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä antaa tulosidonnaisesta velkakatosta raporttinsa lähiviikkoina.

Erityisen huolissaan Rehn oli kulutusluottojen ja taloyhtiöiden kasvavista velkataakoista.

Lue myös:

    Uusimmat