Rehn: Euroalue vaarassa ajautua taantumaan talvella, syvyys riippuu energiakriisin kehityksestä

OP:n pääekonomisti: Taantuma on ovella 2:53
Myös OP:n pääekonomisti ennustaa taantuman olevan ovella.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toivoo julkisen talouden huomattavaa vakauttamista.

Rehn kertoi eduskunnan talousvaliokunnalle tiistaina pitämässään puheessa jakavansa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n näkemyksen aiheesta. Rehnin mukaan julkisen talouden tasapainottamiseksi tulisi muodostaa muutaman vaalikauden pituinen sopeutusohjelma, joka vaatii vahvaa poliittista sitoutumista.

Aiemmin esimerkiksi valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on esittänyt kahden vaalikauden mittaista sopeutusta. Valtion budjetin alijäämä eli velalla rahoitettava osuus on ensi vuonna kahdeksan miljardia euroa.

Rehn toivoi panostuksia koulutukseen sekä koulutetun työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Ne molemmat olisivat hänen mukaansa keino nostaa inhimillistä pääomaa.

Taantuma uhkaa talvella

Rehn kommentoi puheessaan myös akuuttia taloustilannetta. Pääjohtajan mukaan euroalue on vaarassa ajautua taantumaan talven aikana. Taantuman syvyys riippuu hänen mukaansa pitkälti energiakriisin kehityksestä.

Rehnin mukaan Suomen tilanne ei ole yhtä vaikea kuin suurissa euromaissa. Hän kuitenkin arvioi, että Euroopan energiapolitiikan pitkän aikavälin suunta on yhä ratkaisematta, minkä takia myös lähivuodet ovat vaikeita.

Rehn varoitti, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkojaan todennäköisesti vielä lisää.

EKP on nostanut ohjauskorkojaan vuoden aikana useaan otteeseen reaktiona inflaatioon. Hintojen nousua on ajanut erityisesti energian kallistuminen.

Rehn sanoi, ettei rahapolitiikalla voida juurikaan vaikuttaa energianhintoihin. Hän kuitenkin huomautti, että myös sen vaikutuksen poissulkeva pohjainflaatio on myös noussut. Lokakuussa euroalueen pohjainflaatio oli viisi ja inflaatio yli 10 prosenttia.

–  Rahapolitiikan tehtävänä on pienentää kuluttajahintojen ja palkkojen haitallisen nousukierteen syntymisen riskiä, Rehn sanoi.

IMF:n mukaan Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna – näin pääministeri ja oppositio reagoivat 3:25
Katso myös: IMF:n mukaan Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna – näin pääministeri ja oppositio reagoivat

Lue myös:

    Uusimmat