Suomen Pankin Olli Rehn MTV:lle: Liian laajat energiatuet pahentavat inflaatiota

Suomen Pankin Olli Rehn varoittaa liian laajoista energiatukimalleista – ”ruokkisivat inflaatiota” 0:59
Suomen Pankin Olli Rehn varoittaa liian laajoista energiatukimalleista – ”ruokkisivat inflaatiota”

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn moittii Euroopassa ja myös jonkin verran Suomessa jaettavia laajoja energiatukia. Rehn korostaa MTV:n Uutisextrassa, että pidemmän päälle liian laajat tuet pahentavat hintojen nousua eli inflaatiota.

Vähävaraisille jaettavia tukia Olli Rehn pitää perusteltuina, mutta esimerkiksi Suomen sähköhyvitysmalli koskee myös hyvätuloisia.

– Tässä tilanteessa varsinkin energiakriisistä eniten kärsiville on suunnattava tukea, mitä Suomessa on pääosin tehty. Toimeentulotuki on yksi keskeinen osa tukea. Se on yksi tuen muoto. Kovin levään tai laveaan malliin ei ole varaa ja se myös ruokkisi pidemmän päälle inflaatiota, Rehn totesi MTV:n Uutisextrassa.

Suomessa on tehty päätös muun muassa sähköhyvitysmallista, jonka kokonaiskustannukset ovat enintään noin 400 miljoonaa euroa.

Takautuvasti maksettava sähköhyvitys on tarkoitettu suoraksi avuksi helpottamaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista. Sähköhyvitysmallin lisäksi Suomessa on aiemmin päätetty sähkön arvonlisäveron alennuksesta, verotuksen sähkövähennyksestä ja Kelan sähkötuesta.

Tukimallien valmistelun yhteydessä on kerrottu, ettei suomalaisten kotitalouksien tuloihin perustuvaa mallia ole pystytty näin nopeasti luomaan.

Pienituloisten kohtalo huolettaa

Rehn kertoo olevansa huolissaan juuri pienituloisten pärjäämisestä, kun hinnat sekä korot ovat nousseet.

Rehn painottaa erityisesti pienituloisten työssäkäyvien ryhmää, joka on Suomessa satojen tuhansien ihmisten kokoinen.

– Meillä on suhteellisen suuri, kohtalaisen hyvin pärjäävä keskiluokka ja sitten meillä on sosiaaliturvan varassa olevat ihmiset. Väliin jää pienituloisten työssäkäyvien osuus ja he ovat usein myös erilaisten kannustinloukkujen paineessa. Se on ryhmä, jonka pärjäämisestä kannan huolta nykyisillä energian hinnoilla ja nykyisellä korkotasolla, Rehn toteaa.

Suomen Pankin pääjohtaja toivoo seuraavan hallituksen pystyvän purkamaan kannustinloukkuja.

MTV:n Uutisextra lähetetään lauantaina 21. tammikuuta kello 19.10. Laajempi versio on katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat