Suomen osavaltioiksi Aura, Kaleva ja Untamola? EVA haluaa Suomesta liittovaltion

Elinkeinoelämän valtuuskunta ehdottaa, että Suomesta pitäisi tehdä liittovaltio Sveitsin oppeihin nojautuen. 

Ehdotusta perustellaan sillä, että siten alueuudistuksen kaltaisesta vallan hajauttamisesta ja uudesta hallinnon tasosta on hyötyä. Maakunnilla pitää olla käytössään riittävästi valtaa, tehtäviä ja välineitä oman toiminnan rahoittamiseen.

Asiasta kirjoittavat EVAn vieraileva sveitsiläinen tutkija Natanael Rother, tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja toimituspäällikkö Sami Metelinen raportissa Suomen Yhdysvallat.

EVAn vision mukaan Suomessa olisi kymmenen osavaltiota. Raportissa on jopa luonnehdittu osavaltioille nimet, joita on vähemmän kuin Suomessa tällä hetkellä maakuntia.

Tätä perustellaan sillä, että jokaisessa osavaltiossa olisi riittävän vahva talous ja väestö menestyäkseen. 

– Osavaltiot ovat Uusimaa, Aura, Häme, Uusi Karjala, Kaleva, Untamola, Pohjanmaa, Pohjola, Lappi ja Ahvenanmaa, EVAn aiheesta kertovassa blogitekstissä luonnehditaan.

– Tärkeintä osavaltiossa on sen asukkaiden itsehallinto, joka mahdollistaa osavaltiolle paikallisiin olosuhteisiin parhaiten sopivien ratkaisujen tekemisen. Osavaltioita on oltava myös riittävän monta, jotta niiden välille voi syntyä kilpailua yrityksistä ja asukkaista. Osavaltiot voivat kilpailla esimerkiksi verotuksella ja palveluiden laadussa. Kilpailu kannustaa jokaista osavaltiota etsimään omia vahvuuksiaan, korjaamaan heikkouksiaan ja oppimaan muilta, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja