Suomen olympiajoukkue luottaa kotimaan rokotustahtiin, mutta kuuntelee rokotevalmistajien tarjouksia: "Voi olla, että tämä tieto ei vaikuta meihin"

2:52
THL kertoo, milloin 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan ja missä päin Suomen on paras rokotustilanne.

Suomen olympiakomitea odottaa lisätietoja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja rokotevalmistajien torstaina julkistamasta sopimuksesta, jonka mukaan yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen Biontech tarjoavat koronavirusrokotteita Tokion olympiaurheilijoille ja kisajärjestäjille.

– Voi olla, että tämä tieto ei vaikuta meihin mitenkään. Rokotukset ovat lähteneet pyörimään Suomessa hyvin, ja ennuste on, että joukkueen urheilijatkin ehditään rokottaa ainakin yhdellä annoksella ennen kisamatkaa, kertoi Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen STT:lle.

Valtosen mukaan Olympiakomiteassa kuunnellaan kuitenkin herkällä korvalla, mitä KOK ja rokotevalmistajat tarjoavat. KOK kertoi sopimuksesta kansallisille olympiakomiteoille torstaina joukkueiden etätapaamisessa. Alustavien tietojen mukaan tavoitteena on tarjota rokote kaikille halukkaille.Tokion olympiajoukkueeseen on valittu Suomesta toistaiseksi 14 urheilijaa, mutta Olympiakomitea uskoo joukkueen koon kasvavan noin 50 urheilijaan.

Urheilija ei etuile

Suomalaisurheilijat eivät ole halunneet etuilla rokotusjärjestyksessä. Valtosen mukaan he ovat luottaneet siihen, että urheilijat ehditään rokottaa viimeistään heinäkuussa, vaikka urheilijat odottaisivat ikänsä mukaista rokotusjärjestystä.

– Yksikin rokoteannos antaa jo suojaa, ylilääkäri totesi.

Rokotuksen ovat toistaiseksi saaneet lähinnä riskiryhmiin kuuluvat urheilijat, kuten rasitusastmaa sairastavat. Olympiajoukkueen taustajoukoista isompi osa on jo rokotettu, sillä he ovat useimmiten urheilijoita iäkkäämpiä.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toivoi keskiviikkona Urheilutoimittajain liiton seminaarissa, että kaikki joukkueen jäsenet ehdittäisiin rokottaa ennen lähtöä. Näin kisakylässä suomalaisten omissa tiloissa oleskelu voisi olla vapaampaa kuin ilman rokotuksia.Tokion kisat alkavat 23. heinäkuuta ja päättyvät 8. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja