Suomen metsissä elää satoja löytämättömiä eliölajeja

Uuden tutkimusohjelman avulla on löydetty yli 1400 eliölajia viime vuosien aikana. Joukossa on muun muassa sellaisia lajeja kuin liuskahytykkä, välkelude, lumoseitikki ja simaorakas.

Suomesta on löydetty viime vuosien aikana yli 1400 sellaista metsissä elävää eliölajia, joita ei ole tavattu maassa aiemmin. Lajit ovat löytyneet Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma PUTTE:n ansiosta.

Ympäristöministeriön rahoittama ohjelma tutkii eliöryhmiä, joiden levinneisyys ja elintavat tunnetaan huonosti. Tällaisia ryhmiä on etenkin selkärangattomien eläinten joukossa.

Tutkimusohjelman aikana on löydetty yli 1400 sellaista metsissä elävää eliölajia, joita ei ole onnistuttu näkemään Suomessa aiemmin. Lisäksi on löydetty 180 tieteellekin täysin uutta lajia.

Yksi laji voikin olla kolme eri lajia

Uusien eliölajien löytämisessä hyväksi havaitut keräysmenetelmät ovat keskeisessä roolissa.

Hyönteisiä saa pyydystettyä esimerkiksi auton katolle kiinnitetyn haavin, maahan kaivetun purkin tai lasisten pyydysloukkujen avulla. Erilaisia keräysmenetelmiä tarvitaan, koska hyönteiset liikkuvat eri aikaan ja elävät erilaisissa paikoissa.

- Pelkästään autoa ajamalla olen löytänyt noin 1200 kovakuoriaislajia, sanoo Putte-hankkeessa mukana oleva tutkija Jyrki Muona. Omien sanojensa mukaan Muona tuntee kaikki Suomen noin 3600 kovakuoriaislajia.

Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelman ansiosta myös sienitietämys on parantunut.

- Ennen tätä hanketta arvioitiin, että Suomessa on noin 200 seitikkiä. Tutkimusohjelman aikana on löydetty 146 Suomelle uutta seitikkilajia. Nykyinen arvio on se, että Suomessa on 600 seitikkilajia, kuvailee seitikkeihin erikoistunut sienitutkija Tuula Niskanen.

Sienilajien määrää on kasvattanut esimerkiksi se, että jotkut samaan lajiin kuuluviksi luullut sienet ovat paljastuneet tarkemman tutkimisen ansiosta omiksi lajeikseen.

Parantunut eliötietous helpottaa suojelutyötä

Putte-ohjelmassa eliölajeja on etsitty koko Suomesta. Ohjelman tavoitteena on muun muassa tuottaa materiaalia, jonka avulla metsän eliöiden tarkkailua olisi helpompi harrastaa. Tarkempi eliötietous parantaa myös niiden suojelumahdollisuuksia.

Oma lukunsa on nimien keksiminen ennennäkemättömille eliöille. Muona kehuu, että suomalaisilla on ainakin erinomainen mielikuvitus nimien keksimisessä.

Putte-ohjelman 1400 eliölöydön joukossa on muun muassa sellaisia tapauksia kuin liuskahytykkä, välkelude, lumoseitikki ja simaorakas.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat