Suomen maksamat korvaukset EU:n hampaissa: Ulkomailla hoidettaville on maksettu roimasti liian vähän – näin suurista summista on kyse!

Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä 2:14

Suomi aikoo kasvattaa toisessa EU-maassa annetusta potilashoidosta maksettavan Kela-korvauksen määrää soteuudistuksen yhteydessä.

EU-komissio on käynnistänyt Suomea vastaan jo kaksi rikkomusmenettelyprosessia, koska tähän saakka hoidosta on korvattu vain saman verran kuin yksityisellä annetusta hoidosta.

Komission mukaan korvauksen pitäisi olla saman suuruinen kuin julkisessa terveydenhuollossa.

– Jos suomalainen hakeutuu toiseen EU-maahan hoitoon, hän saa siitä saman korvauksen kuin Suomessa yksityisellä hoitoon hakeutuessaan eli Kela-korvauksen, kertoo elinkeinoasioiden asiantuntija Eveliina Vigelius, Hyvinvointiala Hali ry:stä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kommentoi aihetta ensimmäistä kertaa.

– Valittu korvausmalli ei ollut paras mahdollinen, mutta se näytti olevan kaikille ainoa hyväksyttävissä oleva kompromissiratkaisu, Kiuru toteaa.

Kela-korvausta pitäisi saada rutkasti enemmän

Jos suomalainen aikuinen menee vaikkapa 500 euroa maksavaan hammastoimenpiteeseen Tallinnaan, nykyään hän saa käynnistään Kela-korvauksen, joka on alle viidennes toimenpiteen hinnasta – siis alle sata euroa.

EU-komission mukaan kyseisen suomalaisen pitäisi saada korvausta noin 300 euroa. Luku saadaan siten, että kyseisestä 500 euron toimenpiteestä miinustetaan kotimaan julkisella sektorilla tapahtuvan vastaavan toimenpiteen asiakasmaksu, joka on noin 200 euroa.

– Direktiivin henki on se, että suomalainen tai kuka tahansa eu-kansalainen toiseen EU-maahan hakeutuessaan saisi korvauksen kuten omassa kotikunnassaan eli sen oman julkisen terveydenhuollon mukaan hakeutuessaan toiseen EU-maahan, Vigelius toteaa.

Suomi voi päätyä EU-tuomioistuimeen

EU-komissio on aloittanut Suomea kohtaan kaksi rikkomusmenettelyä. Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että todennäköisesti komissio ei paina asiaa villaisella. Seuraava vaihe voi olla kanteen nostaminen EU-tuomioistuimeen.

– Siitä käsittelystä voi Suomelle seurata sakkoja ja joka tapauksessa todennäköisesti Suomen pitää toimeenpanna tämä direktiivi oikein, Vigelius kertoo.

Ministerin mukaan potilasdirektiivin edellyttämä korvausmalli on Suomessa tekeillä.

– Mutta sellainen ajatus, että me otettaisiin viime kauden ikään kuin markkinamalli käyttöön sen takia, että potilasdirektiivin korvausmalli saataisiin kuntoon, niin se on aika kaukaa haettu, Kiuru sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat