Suomen kulutusverotus on kansainvälisesti kireää – "Alkoholi- tai tupakkaveroakaan ei voida rajatta nostaa"

Suomen kulutusverotus on kansainvälisesti vertaillen kireää, ilmenee Veronmaksajien selvityksestä.

Kaikista verotuloista hieman yli 32 prosenttia tuli Suomessa vuonna 2015 kulutusveroista, kun vastaava luku esimerkiksi Ruotsissa oli hieman yli 28 prosenttia ja Saksassa hieman yli 27 prosenttia.

Kulutusverojen suhde bruttokansantuotteeseen oli vuonna 2015 Suomessa 14,2 prosenttia, kun se esimerkiksi Ruotsissa oli 12,3 prosenttia ja Saksassa 10,1 prosenttia.

Suomessa kulutusverotus kireää kaikilla osa-alueilla, arvioi selvityksen tekijä, ekonomisti Janne Kalluinen.

– Suomi on OECDN ja EU-maiden vertailussa ylempää keskitasoa, kun suhteutetaan kulutusverot kaikkiin verotuottoihin. Toisaalta Suomen veroaste on melko korkea, joten kulutusverot yhteensä ovat kuitenkin Suomessa melko korkealla tasolla muihin maihin nähden.

"Kaikkea voi verottaa"

Korkea kulutusverotus näkyy Suomessa selkeimmin tupakan ja alkoholijuomien hinnoissa. Esimerkiksi tupakka-askin hinnasta verojen osuus on 87 prosenttia ja Koskenkorva-pullon hinnasta 82 prosenttia.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen muistuttaa, ettei kulutusveroissa ole enää paljoa kiristämisen varaa.

– Ilmaista lounasta ei ole olemassa, kaikkea voi verottaa. Kuten tässä selvityksessäkin käy ilmi, kulutusverot ovat meillä aika korkeita. Ei voida rajatta nostaa alkoholi- taitupakkaveroakaan, joita on jo päätetty nostaa tällä vaalikaudella lisää. Nämä eivät ole ehtymättömiä. 

31 miljardia valtion kassaan

Kulutusveroilla kerättiin Suomessa viime vuonna noin 31 miljardia euroa.

Bensiinilitran hinnasta verojen osuus on 65 prosenttia ja diesellitran hinnasta 59 prosenttia.

Keskiolutpullon hinnasta verojen osuus 64 prosenttia ja viinipullon hinnasta 48 prosenttia. Pientaloasukkaan sähkökilowattitunnista verojen osuus 34 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat