Kulutusveroja nostettiin lähes 800 miljoonalla eurolla – tupakoitsijan lompakko kevenee vuodessa useilla satasilla vuodessa

Kulutusveroja kiristettiin - kenen kukkarolla käytiin? 9:15
Huomenta Suomi: Kulutusveroja kiristettiin – kenen kukkarolla käytiin?

Kulutusveroja on tällä vaalikaudella nostettu lähes 800 miljoonalla eurolla, laskee Veronmaksajien keskusliitto. Selvityksen mukaan keskeisimmät muutokset tehtiin energiaverotukseen.

Kulutusveroja ovat muun muassa arvonlisävero sekä erilaiset haittaverot, kuten tupakka-, ajoneuvo- ja energiaverot.

Liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veroja korotettiin ja teollisuuden sähköveroa laskettiin. Korotuksia tehtiin myös alkoholin, tupakan ja virvoitusjuomien veroihin.

Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen arvioi, että tuntuvimmin korotukset ovat näkyneet tupakoitsijan lompakossa.

– Vaalikauden aikana tehtyjen veronkorotusten vaikutus tupakka-askin hintaan on vajaa kaksi euroa. Jos polttaa esimerkiksi askin päivässä, se tuo vuodessa 700 euron lisäkustannuksen tällaiselle henkilölle, Kalluinen kertoi Huomenta Suomessa.

Kalluinen sanoo, että veronkorotuksen seurauksena valtion verotuotto kasvaa, mutta varsinkin pidemmällä aikavälillä myös tupakan kulutus tulee laskemaan.

Tutkijatohtori Marja Hokkanen Aalto-yliopistosta kertoo, että kulutusveroista huomattavin eli arvonlisävero ovat Suomessa EU-alueen neljänneksi korkeimmalla tasolla. Edellä ovat vain Unkari, Tanska ja Ruotsi.

Suomen kokonaisveroaste on kuitenkin viime vuosina hieman pienentynyt.  

– Minun ymmärrykseni mukaan syy on se, ja myös valtiovarainministeriö on tuonut tätä esiin, että valmisteverojen tuotot vähenevät. Osaksi juuri sen takia, että ohjaileva vaikutus toimii, Hokkanen selittää.

Käytännössä siis tupakointi on vähentynyt, mikä on laskenut maksetun tupakkaveron määrä vähenee. Samoin saastuttavien autojen verotus on ohjannut siirtymään puhtaampiin moottoreihin.

Katso koko Huomenta Suomen keskustelu jutun videolta.


Lue myös:

    Uusimmat