Suomen ja Turkin kansalainen Tomas on Turkin luovutuslistalla – kertoo MTV:lle neljän vuoden piinastaan

8:33
Tomas on ollut 4 vuotta Turkin luovutuslistalla – näin tamperalaismies kertoo painajaisestaan

Turkki on lähettänyt oikeusministeriön mukaan Suomelle tänä vuonna 23 oikeusapupyyntöä sekä 3 luovutuspyyntöä. 

Yhdestä tamperelaismiehestä on tehty viime vuosina 3 oikeusapupyyntöä ja yksi luovutuspyyntö Turkin presidentin kunnian loukkaamisesta.

Suomessa yli kolmekymmentä vuotta asunut Suomen ja Turkin kaksoiskansalainen Tomas Vurunbigi kertoo keskiviikkoiltana MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa ensimmäistä kertaa, millaisen painajaisen keskellä hän on  elänyt jo neljä vuotta.

– Suomen Nato-jäsenyyden yhteydessä on tullut turkkilaiseen mediaan minun nimeni, että Suomesta on pyydetty luovutettavaksi. Osa mediasta on kertonut minun olevan terroristi, kertoo järkyttynyt Vurunbigi.

Turkki on sanonut useiden listalla olevien kuuluvan kurdien PKK-järjestöön tai Turkissa kielletyyn Gülen-liikkeen jäseniiin.

Vurunbigi toteaa, että hän ei ole kurdi.

Rakkaus toi Suomeen

Suomen ja Turkin kansalainen Tomas Vurunbigi muutti aikoinaan rakkauden perässä Suomeen.

Perheellinen Vurunbigi sai Suomen kansalaisuuden jo 15 vuotta sitten ja hämmennys on ollut sen vuoksi suurta, sillä hän sanoo olevansa tavallinen duunari.

Tähän päivään saakka jatkunut oikeuspainajainen sai alkunsa Pirkanmaan käräjäoikeuden puhelusta vuonna 2019.

– Kun haastemies kertoi, että Turkin presidentti on haastanut minut kunnianloukkauksesta oikeuteen, niin ajattelin ensin, että kyse on huonosti suunnitellusta pilapuhelusta. 

Vurunbigin mukaan he löysivät myöhemmin asianajansa kanssa hänen nimiinsä tehtyjä valeprofiileita Facebookista, joissa Turkin presidenttiä arvosteltiin ja siellä oli myös lukuisia pilapiirroksia.

– Olin järkyttynyt, hämmentynyt ja surullinen, että minä olisin mukamas loukannut Turkin presidentin kunniaa ja halventanut häntä.

Vurunbigi vakuuttaa, että hän ei ole syyllistynyt näihin asioihin.

– Minä en ole syyllistynyt Turkin presidentin kunnian loukkaamiseen enkä ole halventanut häntä.

Turkin rikoslain mukaan presidentin halventamisesta voi saada 1-4 vuotta vankeutta ja rangaistus määrätään kovennettyna, jos halventaminen on tehty julkisesti.

Turkki on tuominnut vankeusrangaistuksia presidentin kunnian loukkaamisesta ja sadat  joutuneet syytteeseen vuosien varrella, mutta tarkkaa arvioita henkilöiden määrästä ei ole.

Koko Asian ytimessä -jakso on katsottavissa Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja