Asuntojen hinnoissa nähdään loppuvuonna isoin romahdus sitten 90-luvun laman, arvioi asiantuntija – "Kauppa hyytyy uhkaavasti"

Asuntomarkkinoilla käänne – hinnat kääntyvät laskuun ensi vuonna, ennustaa OP 1:24
Asuntomarkkinoilla käänne – hinnat kääntyvät laskuun ensi vuonna, ennustaa OP

Hypo odottaa asuntojen hinnoissa loppuvuonna isointa romahdusta sitten 1990-luvun laman.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa koko maassa 0,4 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Heinäkuuhun verrattuna hinnat ovat kuitenkin laskeneet ympäri Suomea, sillä ne putosivat koko maassa 1,4 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat jo 0,2 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat putosivat peräti 0,4 prosenttia.

– Asuntojen hinnat luisuvat, mutta reaalihinnat sukeltavat kovinta vauhtia finanssikriisin jälkeen.

– Asuminen tuleekin suhteessa muuhun kulutukseen edullisemmaksi, ja keskipalkalla saa enemmän neliöitä kuin pitkään aikaan myös suurissa kaupungeissa, arvioi asuntokauppaan erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentissaan.

"Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti"

Hänen mukaansa suhteessa inflaatioon tai palkkoihin nähdään asuntojen hinnoissa loppuvuonna isoin romahdus sitten 1990-luvun laman.

Asuntomarkkinat ovat hyytymässä, sillä Tilastokeskuksen mukaan elokuussa tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta yhdeksän prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuosi sitten.

– Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti ja myyntiajat kasvavat. Molemmat ennakoivat laskun syvenemistä. Kotitalouksia painavat nyt nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset, Brotherus kirjoittaa.

Mikään asuntotyyppi ei ole suojassa

Epävarmuutta riittää Brotheruksen mukaan myös jatkossa, sillä euriborien tai inflaation osalta huippua ei ole vielä saavutettu.

– Mikään alue tai asuntotyyppi ei ole suojassa korkojen ja asumiskustannusten kipeältä yhdistelmältä, hän ennakoi.

Hänen mukaansa suurempikin sukellus hinnoissa on mahdollinen, mikäli ennätyksellinen työllisyys taittuu taloustaantuman mukana.

Lue myös:

    Uusimmat