Suomen historian kallein asekauppa ratkeamassa tänään: "Tuntuisi oudolta, jos hallitus jättäisi asian killumaan"

Hallitukselta odotetaan iltapäivällä tietoa Suomen hävittäjähankinnasta – MTV:n uutispäätoimittaja käy läpi ennakkoasetelmat 5:41
Miten Nato vaikuttaa Suomen hävittäjävalintoihin? Katso, mitä uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arvioi.

Hallituksen odotetaan kertovan iltapäivällä Suomen hävittäjähankinnasta. Kyseessä on Suomen historian suurin asekauppa. Suomi valitsee viidestä hävittäjäehdokkaasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Tarjouskilpailussa ovat mukana Ruotsin Gripen, ranskalainen Rafale, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä amerikkalaiset Super Hornet ja F-35.

Täyttä varmuutta ilmoituksen ajankohdasta ei vielä ole, mutta MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen pitää tätä päivää todennäköisenä.

– Niin paljon kuhinaa tässä on ollut, että se viittaa siihen, että tänään päätös tulee, hän totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Tuntuisi oudolta, jos sotilaat tänään olisivat valmiita kertomaan, mikä olisi heidän mielestään paras vaihtoehto, mutta hallitus jättäisi asian killumaan. Tässähän on nimenomaan sanottu, että päätös tehdään koneen suorituskyvyn ja sen kaltaisten asioiden perusteella, eikä politiikka vaikuta.

F-35 vahva suosikki

Iltalehti uutisoi viime viikolla omiin lähteisiinsä viitaten, että valinta osuisi amerikkalaiseen F-35-hävittäjään. Ahtiaisen mukaan moni asia puhuu F-35:n valinnan puolesta.

Ensinnäkin kone on amerikkalainen, kuten Suomen nykyiset Hornetit.

– Olisi aika iso muutos, jos jonkin muun maalainen kone korvaisi Hornetit, Ahtiainen toteaa.

Myös käyttökustannukset ovat F-35:n vahva puoli.

– Kukaanhan ei voi tietää, mihin suuntaan käyttökustannukset menevät, mutta jotain osviittaa voi antaa se, paljonko näitä koneita on eri maissa käytössä, Ahtiainen sanoo.

– Monesti tällaiset asiat kuin varaosahuolto ja käyttökustannukset halpenevat, kun koneita on paljon käytössä. Tässä vertailussa F-35:lla on etulyöntiasema, koska niin moni maa on päättänyt näitä koneita hankkia.

Lue myös:

    Uusimmat