Suomen hävittäjähankinnan hintalappu tarkentumassa, komentaja muistuttaa suuruuden ekonomiasta: "Kallista, jos olemme loppuvuosina ainoa käyttäjä"

Hornet-hävittäjät korvaava konetyyppi on määrä päättää kahden vuoden kuluttua. Hankinnan hintahaarukka voi tarkentua jo vuodenvaihteen jälkeen, kun ensimmäisiin tarjouspyyntöihin saadaan vastauksia.

Suomen uusien hävittäjien hinnaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa. Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg arvioi, että hintahaarukka voi kaventua pian.

– Sitoviin tarjouspyyntöihimme saadaan ensimmäiset sitovat vastaukset ensi vuoden alussa. Ne ovat ensimmäiset, jotka määrittelevät todelliset hinnat näiltä eri valmistajilta. Se on ensimmäinen ajanhetki, kun tätä haarukkaa voidaan yrittää kaventaa, Lindberg sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Hankintahinnan ja suorituskyvyn lisäksi valintaan vaikuttaa muun muassa se, miten laajasti eri konetyypit ovat käytössä eri puolilla maailmaa.

– Sillä on merkitystä, jos haetaan suuruuden ekonomiaa ja varaosien sekä huoltokustannusten hintoja. Ehkä enemmän on merkitystä sillä, kuinka pitkään koneet lentävät muualla. Mehän haemme tässä kykyä 30 vuodeksi eteenpäin eli 2050-luvulle. Meille olisi äärimmäisen epäkiitollista ja kallista, jos loppuvuosina olisimme maailmassa ainoa käyttäjä ja maksaisimme kaikki varaosat ja huoltojärjestelmät, Lindberg sanoo.

Tilauskantoja selvitetään

Jotkin Hornetien korvaajaehdokkaista ovat tällä tietoa poistumassa käytöstä jo 2040-luvulta alkaen. Vielä on kuitenkin vaikea arvioida eri konetyyppien menestystä ja käyttöikää globaalisti.

– Tietysti selvitetään, millainen tilauskanta näillä kilpailijoilla on omassa maassaan tai kansainvälisessä kilpailussa. Hehän kaikki yrittävät parhaillaan hankkia muita ostajia eri puolilta maapalloa, eli eiväthän he itsekään tiedä, kuinka pitkälle heidän tuotantolinjansa kantavat, Lindberg muistuttaa.

Päätös Hornetien korvaajasta on määrä tehdä vuonna 2021, ja uudet koneet tulisivat käyttöön vuodesta 2025 alkaen.

Ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäksi ovat ruotsalainen Saab Gripen, ranskalainen Dassault Rafale, yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35 sekä eurooppalaisen yhteistyön tuloksena syntynyt Eurofighter Typhoon, jota edustaa kisassa brittiläinen BAE Systems.

Katso Jarmo Lindbergin koko haastattelu ylläolevalta videolta. Aiheina HX-hankkeen lisäksi Ukrainan konflikti ja suomalaisten maanpuolustustahdon heikentyminen.

Lue myös:

    Uusimmat