Mainos

Suomen ensimmäinen meriarkeologian väitös sukeltaa Suomenlinnan hylkyihin

Filosofian maisteri Minna Koivikko väittelee ensimmäisenä Suomessa meriarkeologian tohtoriksi. Meriarkeologia tutkii ihmisen suhdetta mereen ja vesistöihin materiaalisten jäänteiden avulla.

Museoviraston intendenttinä työskentelevän Koivikon väitöskirjan aiheena on Suomenlinna ja sen lähelle veden alle päätyneet kierrätetyt alukset. Koivikko kehitti uuden tulkintatyökalun, jolla hän on pystynyt tutkimaan aiemmin tunnistamattomia puulaivojen jäännöksiä ja sitä, miten laivat ovat joutuneet pinnan alle. Tutkimuksissa selvisi, miten merkittävässä roolissa vanhat laivat ovat olleet vedenalaisen kulttuurimaiseman muodostumisessa saarten ympärille.

Yliopiston tiedotteen mukaan kierrätysalusten historian selvittäminen on tutkijalle työlästä, sillä käyttökelvottomina upotetuista laivanraadoista ei yleensä ole pidetty kirjaa. Päätelmät tehdään esimerkiksi löytöpaikasta, laivan asennosta ja kunnosta sekä materiaalista. Koivikko kuvaileekin tutkimiaan hylkyjä "muistisairaiksi vanhuksiksi".

Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopistossa puoliltapäivin. Meriarkeologiaa on opetettu Helsingin yliopistossa osana merihistorian opintoja 1990-luvun alusta lähtien. Suomenlinna on yliopiston tiedotteen mukaan erinomainen tutkimuskohde meriarkeologille runsaan hylkymääränsä vuoksi. 

2:14

6:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.