Suomen 5G-taajuushuutokauppa päättyi – näin paljon eri operaattorit maksoivat taajuuksistaan

Viestintäviraston järjestämä 26. syyskuuta käynnistynyt huutokauppa 3,5 gigahertsin 5G-verkkojen käyttöön tulevista taajuuksista päättyi tänään 1. lokakuuta. Taajuuksia voittivat liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Telia Finland Oyj, Elisa Oyj ja DNA Oyj.

Lopputulos eli taajuuksien jakaantuminen kolmen merkittävän Suomessa toimivan operaattorin kesken oli odotettu.

Kokonaisuutena 5G-taajuuksien huutokauppa tuo valtiolle tuloja 77 605 000 euroa. Valtioneuvosto myöntää toimiluvat huutokaupan lopputuloksen mukaisesti. Toimiluvat ovat tulossa voimaan vuoden 2019 alusta.

Suomi on Viestintäviraston mukaan maailmanlaajuisesti ensimmäisiä maita, jotka toteuttavat 5G-taajuushuutokaupan ja ottavat 5G-taajuuksia käyttöön. Suomi jakaa ensimmäisenä maailmassa kolme 130 megahertsin levyisen taajuuskaistan käyttöön oikeuttavaa toimilupaa 5G-verkoille.

5G-verkkoja odotetaan laajemmin käyttöön ensi vuoden aikana. Operaattoreista Elisa ja Telia ovat toistaiseksi näytösluonteisesti avanneet erittäin rajatusti ensimmäisillä paikkakunnilla 5G-verkkonsa Suomessa. 5G-päätelaitteita ei vielä ole saatavilla kuluttajille.

Myös DNA kertoi tänään taajuushuutokaupan jälkeen avaavansa 5G-verkkonsa ensi vuonna. ”5G on tärkeä edistysaskel mobiilidatan palveluille, ja olemmekin jo pitkään kehittäneet DNA:n matkaviestinverkkoa 5G-valmiuteen. Mobiilidatan käyttö on kasvanut viime vuosina valtavasti, mikä luo osaltaan painetta 5G-verkon pikaiselle käyttöönotolle”, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kommentoi.

Ensimmäisessä vaiheessa DNA tulee tarjoamaan 5G-tekniikalla toteutettuja koti- ja yrityslaajakaistayhteyksiä. ”5G mahdollistaa suurta ja tasaista nopeutta vaativat palvelut monessa sellaisessa kiinteistössä, johon valokuituyhteyttä ei saa, tai johon sen toimittaminen olisi huomattavan kallista. Kallis kiinteistökohtainen tilaajakuitu korvataan siis 5G-yhteydellä”, kertoo Leinonen.

Aiemmin Suomessa on järjestetty kolme taajuushuutokauppaa: 2,5 gigahertsin taajuusalue huutokaupattiin vuonna 2008, 800 megahertsin alue vuonna 2013 ja 700 megahertsin alue vuonna 2016.

5G-verkot tulevat tarjoamaan aiempaa suurempia tiedonsiirtonopeuksia, pienempiä viiveitä sekä paremman verkkokapasiteetin.

Alla taajuushuutokaupassa voittaneet tarjoukset:

Taajuuskaista 3410-3540 MHz (A)
Telia Finland Oyj
30 258 000 euroa

Taajuuskaista 3540-3670 MHz (B)
Elisa Oyj
26 347 000 euroa

Taajuuskaista 3670-3800 MHz (C)
DNA Oyj
21 000 000 euroa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja