Suomella on Kiinassa nyt yhden päivän ajan valtava mediahuomio: "Merkittävä asia jatkoa ajatellen"

Suomi ja Kiina tiivistävät yhteistyötään 2:23

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomenvierailu on saanut hurjan suuren näkyvyyden Kiinassa.

Kiinassa on iso juttu, kun presidentti käy vierailuilla eri maissa. Valtiovierailua on Suomessakin ollut seuraamassa kymmeniä kiinalaisia toimittajia.

-Pekingissä televisiosta on tullut kaiken aikaa Suomeen liittyvää juttua. Kiinassa kyllä tunnetaan Suomi paremmin kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, kertoo MTV:n entinen Kiinan kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Asiantuntija: Kiina ei ihan kenelle tahansa pandoja anna 2:07

Saraste kertoo, että Helsingissä järjestetty presidentti Xin tapaaminen presidentti Sauli Niinistön kanssa oli kiinnostava, sillä kiinalaiseen tapaan toimittajat eivät saaneet esittää Xille kysymyksiä.

Saraste kertoo, että Suomen näkyvyys on ollut yksinomaan positiivista.

-Tapaamisessa kehuttiin mm. Suomen koulutusmallia ja kekseliäisyyttä.

Jatkoakin ajatellen Suomen näkyvyys Kiinassa on merkittävä asia, vaikka kyseessä onkin vain yhden päivän näkyvyys.

-Kyllä se on merkittävää. Ja kannattaa huomioida, että Kiinan presidentti ei ole vieraillut muissa Pohjoismaissa. Toisaalta Suomen 100-vuotisjuhla on ollut tässä tekijänä, mutta myös se, että Suomi ei ole alkananut neuvomaan miten Kiinan tulisi toimia vaikkapa Tiibetin tilanteen kanssa, Saraste huomauttaa.

Saraste kertoo Niinistön olleen tyytyväinen, kun Xi puolusti puheessaan EU:n integraatiota.

-Tilannehan on mennyt hieman hullunkuriseksi, kun Trumpin Yhdysvallat on ottanut vastustavan kannan globalisaatioon ja taas Kiina on alkanut puolustaa sitä, Saraste pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat