Mainos

Suomeen paenneet naiset: Tasa-arvo johti tappouhkauksiin kotimaassa

MTV Uutiset tapasi kolme naisturvapaikanhakijaa, jotka olivat pakotettuja jättämään kotimaansa raiskaus- ja tappouhkauksien vuoksi. Naiset eivät uskalla kertoa koko nimeään eivätkä he halua näyttää kasvojaan, koska heidän lähtömaassa yhä olevat omaisensa saattaisivat joutua vaaraan.

2:15

Hawaa, Rafaa ja Sarah eivät ole päässeet Suomessa pakoon pelkoaan, mutta he uskovat siihen, että he saavat vielä perheensä Suomeen.

Naiset elivät poikkeuksellisen tasa-arvoista elämää perheidensä kanssa, ja juuri tämän terroristit kokivat uhkaksi. Naiset haluttiin nujertaa ja pelotella ruotuun, mutta he pakenivat Suomeen henkensä uhalla. Naiset maksoivat kukin matkastaan 3000 dollaria.

Hengenvaarallinen matka

Hawaa saapui siskonsa kanssa Suomeen kolme kuukautta sitten. Matka Somalian Moghadishusta kesti 10 päivää. Hawaa kertoo, että hänen oli pakko paeta, koska hänet uhattiin tappaa.

– Mieheni on valtion töissä. Terroristit kävit kimppuuni, kun olin ostamassa maitoa. He uhkasivat tappaa minut, jos en jätä miestäni. He jatkoivat painostamista puhelimitse. Siskoni on vasta täyttänyt 18 vuotta ja häntä on uhattu väkivallalla samasta syystä, paljastaa Hawaa.

Hawaan 3-vuotias poika ja mies ovat yhä Somaliassa, joten hän on hakenut perheen yhdistämistä.

Päiväkausia kävelyä

Sarahia uhkailtiin sen takia, koska hän kävi töissä ja opiskeli yliopistossa.

– Terroristit eivät pidä siitä, että opiskelin ja elätin perheen. He uhkasivat raiskata, jos en jätä työtäni. Minun oli pakko käydä, koska isäni oli sairas. Sen jälkeen he sanoivat toivovansa kuolemaani.

– Matka Irakista tänne kesti pitkään, sillä Kreikasta jatkoimme matkaa kävellen. Kävelimme päivittäin 4-10 tuntia parikymmentä päivää. Tämän jälkeen odotimme keskellä Välimerta veneessä ilman vettä ja ruokaa vielä 18 tuntia, kun Turkin viranomaiset valvoivat rannikkoa. Venekuljettajamme uskalsi viedä meidät rantaan vasta heidän poistuttua muistelee Sarah pelottavaa matkaa Suomeen.

Sarahin sairas isä ja kaksi veljeä ovat yhä Bagdadissa. Nyt Sarah toivoo saavansa heidät tulevaisuudessa luokseen.

Mies kidnapattu

31-vuotiaan irakilaisen Rafaan mies on tällä hetkellä kidnappaajien halussa eikä hän ole kuullut miehestään mitään moneen kuukauteen.

– Mieheni teki töitä englantilaiselle yritykselle. Meitä uhkailtiin sen takia. Pakenimme maasta, mutta mieheni meni hakemaan rahoja matkaa varten ja hän jäi sille tielleen.

– Appivanhempani möivät talon saadakseen kasaan 20 000 dollarin lunnaat, mutta talosta ei saanut niin paljon rahaa. Emme ole kuulleet miehestäni mitään emmekä tiedä kuka hänet kidnappasi. Pakenin Suomeen tyttäremme kanssa, kertoo Rafaa.

Rafaa on lähes surunmurtama, sillä hän ei ole kahteen kuukauteen kuullut kidnapatusta miehestään mitään. Hänen lohtunaan Suomeen hänen kanssaan tullut tytär.

– Haluan opiskella täällä liikenaiseksi yliopistossa ja tyttäreni haluaa lääkäriksi. Tämä antaa minulle voimaa tulevaisuuteen, sanoo Rafaa.

Nämä kolme rohkeaa naista voimauttavat toinen toisiaan ja myös muita naisia Aavarannan vastaanottokeskuksessa – pelkästään omalla esimerkillään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.