Irakilaisperheen joulu Suomessa: Nautimme rauhasta, kun kranaatit eivät räjähtele

Suomen talven pimeyskään ei haittaa Ruovedelle päätynyttä irakilaista turvapaikanhakijaperhettä.

– Täällä ei tarvitse tuntea pelkoa, eikä kuulla räjähdyksiä tai uhkauksia. Jumalalle kiitos. Täällä on sataprosenttisen hyvä, sanoo perheensä kanssa syyskuussa Suomeen tullut äiti Roqaiya Ali.

Äidin ja isä Waad Salehin kanssa mukana tulivat lapset Hussein (10 v.), Narges (8) ja Hasan (5).

Ali on ollut Suomessa aiemminkin ja hän osaa jo jonkin verran suomea.

– Olin Suomessa jo vuonna 2007 turvapaikanhakijana, mutta silloin minut käännytettiin takaisin.

Useimmiten irakilaisperheistä miehet lähtevät ensimmäisenä hakemaan turvapaikkaa muun muassa siksi, että matkan katsotaan olevan naisille liian vaarallinen ja raskas. Alin ja Salehin perhe kertoo vuonna 2007 päätyneensä kuitenkin siihen, että äidin on parempi tulla Suomeen yksin.

Äiti oli jo valmiiksi Espanjassa ennen Suomeen tuloaan.

– Ajattelimme, että raskaana olevan naisen on helpompi saada turvapaikka, sanoo Ali.

Perheen keskimmäinen lapsi Narges  syntyi Suomessa äidin ensimmäisellä turvapaikanhakumatkalla. Nyt 8-vuotias Narges on siis jo toisen kerran Suomessa. Hänkin on oppinut kieltä syksyn mittaan.

– Nolla viisi kuusi, luettelee Narges sujuvasti, kun juttelemme puhelinnumeroista.

"Täällä on ihmisoikeudet"

Isä Waad Saleh kertoo perheen haluavan turvapaikan nimenomaan Suomesta, koska maalla on hyvä maine.

– Täällä on sellainen asia kuin ihmisoikeudet. Täällä on tulevaisuus, täällä on kaikki. Meillä on nyt lapset mukana, ja lapsetkin ovat tyytyväisiä, Waad Saleh sanoo.

Saleh ja Ali kertoivat perheensä tarinan MTV Uutisille vieraillessaan turvapaikanhakijoille ja suomalaisille tarkoitetussa joulujuhlassa Lauttasaaren kirkossa Helsingissä.

Joulua muslimiperhe ei tosin itse vietä.

Vaikka perhe viihtyy Suomessa, on elämä pirkanmaalaisessa pikkukunnassa välillä melko hiljaista. Perhe asuu vastaanottokeskuksessa ja on tutustunut muihin turvapaikanhakijoihin, mutta yhteydet suomalaisiin ovat jääneet vähäisiksi.

Kaksi vanhinta lasta käy suomalaisessa koulussa ja vanhemmat käyvät suomen kielen tunnilla kolme kertaa viikossa – silti aika tahtoo käydä pitkäksi.

Perheen lapset olivatkin Helsingin-matkasta erityisen innoissaan.

– Lapset halusivat ehdottomasti mennä kauppaan ostamaan lautapelin, jotta aika kuluisi vastaanottokeskuksessa paremmin.

Rankka matka

Perheen matka Irakista Suomeen kolmen lapsen kanssa oli luonnollisesti rankka. Isä Waad Saleeh huokaa, kun kysyn millainen matka oli.

– Ensin matkustimme viisi tuntia Irakista Kreikkaan – sitä matkaa emme halua edes muistaa. Jatkoimme matkaa Ateenaan laivalla, sieltä menimme Makedoniaan, jossa piti kiivetä vuorelle ja alas. Kiipeäminen kesti kuusi tuntia, lapset olivat tietysti mukana.

Isä ja äiti kertovat pelänneensä lasten jaksamisen puolesta.

– Heillä oli nälkä ja jano. Olimme huolissamme, että menettäisimme jonkun lapsista sillä matkalla. Mutta he kaikki pysyivät terveenä, sanoo Roqaiya Ali.

Lue myös:

    Uusimmat