Suomeen jopa mitalisadetta yleisurheilun EM-kisoista? MM-kisat ja tilastot lupaavat menestystä monelle urheilijalle

Katso Tulosruudusta Oliver Helanderin lähes 90-metrinen kiskaisu kesäkuulta. Se olisi kovaa valuuttaa EM-kisoissa.

Suomen joukkue onnistui Eugenen MM-kisoissa ennakkotilastoihin nähden plusmerkkisesti. Vajaan kuukauden päästä kilpailtavia EM-kisoja ajatellen se lupaa hyvää.

Eugenesta oli tuliaisina neljä pistesijaa ja 11 sijoitusta 16 parhaan joukkoon. Kun tarkastellaan MM-kisojen eurooppalaisurheilijoiden suorituksia, lupailevat ne Suomeen mitalisadetta. Myös tilastotarkastelu tukee tätä olettamusta.

Suomella on Euroopan kauden tilastoissa kolmen joukossa kaksi urheilijaa. Kristiina Mäkelä on kolmiloikkatilastossa jaetulla toisella sijalla ennätystuloksellaan 14,48. Oliver Helander on keihäänheiton tilastossa niin ikään toisena ennätystuloksellaan 89,83.

Kun pohditaan menestysmahdollisuuksia Münchenin EM-näyttämöllä, on Suomella usea mitalikandidaatti. Tilastoissa kymmenen joukossa on kahdeksan suomalaista. Kahdenkymmenen parhaan joukossa on jo parisenkymmentä urheilijaa, eikä sieltäkään ole mahdotonta ponnistaa palkintopallille.

MM-kisat lupaavat hyvää

MM-kisoissa Suomen parhaat urheilijat olivat seiväshyppääjä Wilma Murto ja keihäsmies Lassi Etelätalo kuudensilla sijoillaan. Kun keskitytään eurooppalaisurheilijoiden suorituksiin, sijoittuivat Murto ja Etelätalo kolmansiksi. 

Samaan kastiin kuuluu myös moukarinheittäjä Silja Kosonen, joka oli moukarifnaalin kolmanneksi paras eurooppalainen ja MM-tuloksissa seitsemäs. Parhaiten eurooppalaisurheilijoiden vertailussa pärjäsi Kristiina Mäkelä, joka hävisi maanosamme urheiljoista ainoastaan Portugalin Patricia Mamonalle.

MM-kisojen perusteella EM-kisojen mitalitaistelussa voidaan nähdä useita suomalaisia. 35 kilometrin kävelyssä Aleksi Ojala oli eurooppalaisista neljäs, moukarinheittäjä Krista Tervo viides. 400 metrin aidoissa Viivi Lehikoinen taisteli Suomen ennätyksellään eurooppalaisista kuudenneksi. Keihäässä Oliver Helanderkin oli viides, kun lasketaan mukaan vain eurooppalaisia. Kolmiloikassa Senni Salminen jäi finaalin ulkopuolelle, mutta oli silti europpalaisvertailussa peräti neljäs. Alisa Vainio paineli maratonilla neljänneksi kovinta eurooppalaisvauhtia.

UrheilijaLajiSijoitus Euroopan tilastossaSijoitus MM-kisojen eurooppalaisistaMM-sijoitus

Wilma Murto

seiväshyppy

9.

3.

6.

Lassi Etelätalo

keihäänheitto

17.

3.

6.

Silja Kosonen

moukarinheitto

11.

3.

7.

Oliver Helander

keihäänheitto

2.

5.

8.

Kristiina Mäkelä

kolmiloikka

2.

2.

9.

Krista Tervo

moukarinheitto

5.

5.

10.

Aleksi Ojala

35 km kävely

6.

4.

13.

Viivi Lehikoinen

400m aidat

8.

6.

13.

Senni Salminen 

kolmiloikka

7.

4.

14.

Alisa Vainio

maraton

21.

4.

16.

Topi Raitanen

3000m esteet

8.

10.

37.

Vaikka vertailut eurooppalaisurheilijoiden kesken lupaavat menestystä, on muistettava, että EM-kisat ovat kokonaan uudet kekkerit. Kun kilpaillaan mitaleista eikä esimerkiksi pistesijoista, kasautuvat paineet urheilijoille aivan eri tavoin. MM-kisoissa kävi monta kertaa niin, että kovan luokan eurooppalaiset tippuivat jo finaalista karsintavaiheessa. EM-kisoissa esimerkiksi tämä asia muuttuu, ja mitaleista on joka finaalissa kisaamassa 12 urheilijaa.

Iso joukkue matkaan

Suomi on lähettämässä Müncheniin ison joukkueen, jonka uskotaan kasvavan yli 50 urheilijan kokoiseksi. Tulosrajat EM-kisoja varten umpeutuvat tiistaina 26. heinäkuuta, jolloin kisataan joidenkin urheilijoiden kannalta tärkeä Jyväskylän Motonet GP -sarjan osakilpailu. Muun muassa Tokion olympialaisissa Suomen ennätyksiä takonut keskimatkan juoksija Sara Kuivisto avaa kautensa siellä.

MM-kisojen aikanakin nähtiin pari hurjaa suomalaissuoritusta, jotka voivat kantaa EM-kisoissa pitkälle. Pikajuoksija Samuli Samuelsson ja Samuel Purola tykittivät yli 20 vuotta vanhat Tommi Hartosen pikajuoksun Suomen ennätykset historiaan.

Samuelsson juoksi 100 metrin uudeksi SE-ajaksi 10,16. Purola paransi 200 metrin Suomen ennätykseksi 20,45. Ajat ovat pikajuoksussa suhteellisen kovia jopa Euroopan tasolla. Samuelsson on Euroopan tilastossa 18:s ja Purola sijalla 17. Tilastoissa 20 joukkoon mahtuu monta muutakin suomalaisurheilijaa, joista iso osa oli mukana myös Eugenen MM-kisoissa. Lopullinen Suomen joukkueen koko täsmentyy luultavasti vielä Kalevan kisojen jälkeen 8. elokuuta.

EM-kisat kilpaillaan Saksan Münchenissä 15.-21.8.

Juttua korjattu 26.7. klo 10.25. Aleksi Ojala oli eurooppalaisista neljäs, ei viides, kuten jutussa alun perin luki.

Lue myös:

    Uusimmat