Silja Kososesta kova lausunto: "Siinä geimissä erittäin vahvana" – suomalaiset mitalitoivot tulessa EM-yleisurheilussa

Rooman EM-yleisurheiluissa riittää jännitettävää aamusta saakka, kun puolimaratonkilpailut starttaavat kello 10.30. Suomalaiskatseet kilpailussa kohdistuvat Camilla Richardssoniin ja Alisa Vainioon. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ruotii kiinnostavimpien suomalaisurheilijoiden tilanteen.

Richardsson juoksi ennätyksensä 1.09.52 helmikuussa Espanjassa ja sijoittuu ajalla Euroopan kauden tilastossa sijalle 16.

– Tosi hyvältä näyttää. 12 joukkoon ehdottomasti saumat Camillalla, Evilä toteaa.

– Kaikki on laitettu tässä kauden vaiheessa siihen, että kunto piikkaa tuolla Roomassa.

– Erittäin kokenut valmentaja Jukka Keskisalo taustalla. Hän tietää, mitä tulee tehdä. Urheilijan nykykunto ja valmentajan osaaminen ja taitaminen nostavat tämän erittäin mielenkiintoiseksi.

Mitalikandidaatit avaavat urakkansa

Aamukilpailuissa avaavat kisaurakkansa myös moukarinheiton suomalaistoivot, kun Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen heittävät karsinnassa. Heistä Kososta ja Tervoa on lupa odottaa jopa mitalitaistoon.

Kosonen heitti kauden parhaansa 73,97 Oregonin Timanttiliigan kisassa toukokuun lopulla. Tulos jäi Kososen viime kesänä heittämästä ennätyksestä 22 senttiä ja nosti hänet Euroopan kauden tilastossa viidenneksi.

– On todella pienestä kiinni, ja useampi urheilija on kultataistelussa. Mutta siinä geimissä erittäin vahvana on ehdottomasti SIlja Kosonen. Naisten moukarissa mitaliodotukset ovat todella korkeana. Evilä sanoo.

– Vaikka moukarin taso on lähtenyt hivuttautumaan ylös, ei siellä selkeää ennakkosuosikkia ole.

Krista Tervo jysäytti toukokuun lopulla Lahdessa jättipotin, kun moukari lensi SE-lukemiin 74,63. Tuloksellaan Tervo nousi Euroopan tilastossa peräti toiseksi. Heti seuraava kilpailu neljä päivää myöhemmin osoitti kuitenkin, mikä erottaa Tervon kaikkein kirkkaimmista mitalikandidaateista.  Viron Pärnussa tulokseksi jäi 67,85, eli lähes seitsemän metriä vähemmän kuin Lahdessa. 

– Luonnonvoima. Vielä tässä kohtaa kontrolloimaton jossain määrin. Kun saadaan se aurinko sieltä esiin korkealle taivaalla, se on aivan järjettömän kovaa jälkeä. Siitä esimerkkinä tämä Suomen ennätys.

– Kristalla arvokisassuorittamisen kokonaistrendi osoittaa ylös ja eteen. Tässä lajissa on tosi hienot mahdollisuudet ja kaksi daamia pisteille kahdeksan joukkoon. Sieltä voi tulla ihan mitä vain. Niin kuin sanoin, tällainen luonnonvoimatyylinen urheilija kyseessä.

Viivi Lehikoisen totuuden hetki

Viivi Lehikoisen kausi 400 metrin aidoissa on ollut haastava. Viime kaudella Suomen ennätyksellä 54,40 Euroopan tilastossa seitsemänneksi ehtinyt Lehikoinen on ollut kaukana parhaastaan. Lehikoinen juoksi kauden avauksessaan 55,81, mutta seuraavissa kolmessa juoksussa ajat ovat painuneet vajaat puoli sekuntia heikommiksi.

– Huippukuntoinen Viivi Lehikoinen, mitä oli viime kaudella, olisi ehdottomasti puheissa vahvana mitalikandidaattina. Näin tämä huippu-urheilu näyttää kaiken näköisiä puolia. Tullaan taas kokemusta vahvempana pihalle, oli lopputulos mikä tahansa, Evilä sanoo.

– Finaalipaikka olisi älyttömän hieno ja iso voitto huomioiden tämä kausi.

– Jos onnistuisi vapauttamaan itsensä ennakko-odotusten paineista, se rentous voisi näkyä siellä kentällä. Jos saavuttaa harmonian tämän tilanteen kanssa, voi tulla ihan hyvääkin suoritusta. Kauden paras tässä kohtaa arvokisoissa olisi Viiville voitto. Mutta se ei varmasti ole sitä mitä haettiin.

Sunnuntain koko ohjelman ja suomalaisten suoritusajat voit katsoa alta.

Rooman EM-yleisurheiluiden sunnuntain ohjelma

Aika

Laji

Vaihe

Suomalaiset

10.00

Puolimaraton (M)

finaali

 

10.30

Puolimaraton (N)

finaali

Richardsson, Vainio

11.05

Moukari (N)

karsinta (A)

Tervo

11.45

Kolmiloikka (M)

karsinta

Davidila, Kaukolahti, Lipsanen

12.30

Moukari (N)

karsinta (B)

Kosonen, Koskinen

12.35

Korkeus (M)

karsinta

Mattila

12.50

200 m (M)

alkuerät

Purola, Kaasalainen

13.40

400 m aj (N)

alkuerät

Halonen, Uusimäki

14.20

400 m aj (M)

alkuerät

Haapalainen, Lehtonen

 

 

 

 

21.05

400 m (N)

välierät

 

21.30

Korkeus (N)

finaali

Junnila

21.38

400 m (N)

välierät

 

22.05

100 m (N)

välierät

Kemppinen

22.11

Moukari (M)

finaali

 

22.21

Kolmiloikka (N)

finaali

 

22.35

200 m (M)

välierät

 

23.04

3 000 m ej (N)

finaali

Mononen

23.27

800 m (M)

finaali

 

23.36

1 500 m (N)

finaali

 

23.53

100 m (N)

finaali

 

Lue myös:

    Uusimmat