Toistaako Wilma Murto Mika Halvarin MM-tempun Glasgow'ssa? Mitalitavoitteen yllä harmaita pilviä

Suomi on voittanut aikojen saatossa vain yhden mitalin yleisurheilun MM-halleissa, kun Mika Halvari otti kultaa vuonna 1995 kuulassa kaarella 20,74. Tänä viikonloppuna Glasgow'n MM-halleissa Wilma Murrolla on erittäin hyvät mahdollisuudet toistaa Halvarin temppu ja tuoda kotiin mitali, jopa kultainen.

Wilma Murto nousi vuoden 2022 EM-voitollaan ja Suomen ennätyksellään 485 maailman seiväseliittiin, eikä ole sen jälkeen kadonnut huipulta minnekään. Murto on nimittäin ottanut EM-kultansa jälkeen mitalin kaikista arvokisoista, eli kultaa EM-halleista viime vuonna ja MM-pronssia Budapestista viime kesänä.

Glasgow'n MM-halleihin Murto lähtee myös mitalisuosikkina, vaikka onkin maailmantilastossa tällä hetkellä vasta sijalla kuusi. Tilaston kärjessä on todella tiukkaa ja kärkiseitsikko on vain kuuden sentin sisässä. Murron lisäksi mitalista MM-kisoissa tilastojen perusteella tiukimmin kamppailevat Molly Caudery, Aliza McCartney, Alysha Newman, Bridget Williams, Sandi Morris ja Katie Moon.

Seiväshypyn maailmantilasto tänä vuonna

Seiväshypyn maailmantilasto 2024 
SijaUrheiijaMaatulos
1.Molly CauderyIso-Britannia486
2.Eliza McCartneyUusi-Seelanti484
3.Alysha NewmanKanada483
4.Bridget WilliamsYhdysvallat483
5.Sandi MorrisYhdysvallat482
6.Wilma MurtoSuomi481
7.Katie MoonYhdysvallat480

Vaikka varsinaista piikkitulosta ei suomalainen olekaan tällä kaudella hypännyt, on hän tilastojen mukaan varmimmassa ja parhaassa kunnossa koskaan. Murron hallissa hypättyjen kilpailujen keskiarvo on tältä talvelta jäätävän kova 477,5, kun se viime hallikaudella oli noin 15 senttiä heikompi. Parempi keskiarvo on vain Cauderylla, 482,25 ja Morrisilla, 478,5.

Asiantuntija Mika Järvinen arvioi, että voitto ja mitalit ratkaistaan hiuksenhienoilla eroilla.

– Oma veikkaukseni on, että mitalin värit ratkaistaan pudotusten määrällä, ei niinkään sillä, mistä korkeudesta mennään, Järvinen ennustaa.

– Taistelu tulee olemaan todella tiukka. Näyttää, että kukaan ei ole ylitse muiden. 480 paremmalla puolella saattaa olla useampi hyppääjä vielä mukana kisassa.

Murto itse on sanonut jo tammikuun alusta lähtien, että tavoittelee MM-kisoista mitalia. Terveen itsevarmat puheet mitalista ovat myös realistisia, eikä kullasta puhuminenkaan ole tuulesta temmattua, sillä Murto on tänä talvena yrittänyt SE-korkeuksista useaan otteeseen. Esimerkiksi Turun ystävänpäivän kilpailussa Murto oli jo korkealla riman yläpuolella yrittäessään ylittää rimaa korkeudesta 486, mutta tippui alas tullessaan hieman riman päälle.

Pääkuvan videolta voit katsoa Wilma Murron kommentit Turun kilpailun jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka Murron hallikausi on ollut todella vahva, leijuu hänen yllään pieni kysymysmerkki, sillä hän jätti viimeisen kilpailunsa kesken Ranskan Rouenissa. Murto ylitti riman komeasti korkeudesta 480, mutta jätti leikin siihen nilkan tuntumassa olevien tuntemuksien takia. Medialle annettujen tietojen mukaan kyseessä oli vain varotoimenpide, mutta täysin sataprosenttinen ei nilkan kunto ainakaan viime viikonloppuna ollut.

– Toivotaan, ettei siellä ole mitään vakavampaa, mikä estäisi täysipainoisen hyppäämisen. Jos Wilma pystyy hyppäämään normaalisti, taistelee hän ihan varmasti mitaleista, Järvinen pohtii.

Wilma Murto kilpailee Glasgow'ssa lauantai-iltana. Seiväshypyn loppukilpailu käynnistyy Suomen aikaa kello 21.05.

Muut suomalaiset

Murron lisäksi suomalaisten menestysmahdollisuudet Glasgow'n MM-halleissa ovat ohuet, vaikka Suomen joukkueessa on mukana viime vuosien EM-hallimitalisteja. Viime vuoden EM-hallien kultamitalisti Reetta Hurske juoksee pika-aidat, ja vuoden 2021 60 metrin EM-hopeanainen Lotta Kemppinen on mukana 60 metrillä. Tämän kauden tulokset ovat kuitenkin osoitteet, että finaalipaikkakin vaatisi melkoista venymistä.

– Nyt kun on kyseessä MM-kisat, vaatisi finaalipaikka jopa 7,7-alkuista aikaa, Järvinen arvioi Reetta Hurskeen mahdollisuuksia pika-aidoissa.

Hurske on juossut tänä talvena parhaimmillaan ajan 7,99, kun hänen Suomen ennätyksensä viime vuodelta on 7,79. Kemppinen sen sijaan on juossut tällä kaudella ajan 7,25, kun hänen kolmen vuoden takainen Suomen ennätyksensä 60 metrillä on lähes sekunnin kymmenyksen parempi 7,16. 

Järvinen nostaa Suomen joukkueen potentiaaliseksi yllättäjäksi viime vuonna läpi lyöneen keskimatkojen juoksija Eveliina Määttäsen. Hän on juossut tällä kaudella vain yhden hallikisan, mutta kellotti siinä vakuuttavasti ajan 2.01,57, millä irtoaa 200 metrin radalla tämän kauden maailmantilaston sija 25. Kun huomioidaan 800 metrin kisojen luonne, on Määttäsella mahdollisuudet yltää jopa finaaliin.

– 800 on erityisesti halleissa arvoituksellinen matka. Määttänen on osoittanut olevansa rämäpäinen tyyppi. Vähän sellaisella uhkarohkealla taktiikalla saattaa olla yllätyskortti. Se kyllä vaatii todella kovaa aloitusta, että pääsee piikkipaikoille eikä tarvitse ohitella, Järvinen spekuloi.

– Määttästä ohjeistaisin, että ensimmäisellä keirroksella pitää olla sijalla 2-3 ja viimeistään kolmannen kierroksen aikana pitää nousta siihen johtajaan kiinni tai piikkipaikalle.

Glasgow'n MM-kisat alkavat perjantaina. Suomen Saga Vanninen on mukana kisojen avauslajissa, kun hän säntää mukaan viisiottelun aitajuoksuun.

Suomen joukkue ja kilpailu-ajat Glasgow'ssa

Urheilija ja lajilaji alkaa
Miehet: 
60m: Samuli Samuelsson  pe 15.10
60m aj: Elmo Lakkala 12.10
  
Naiset: 
60m: Lotta Kemppinenla 13.20
800m: Eveliina Määttänenpe 13.40
60m aj: Reetta Hurskesu 12.25
Kolmiloikka: Kristiina Mäkeläsu 12.18
Seiväs: Wilma Murtola 21.05
Viisiottelu: Saga Vanninenpe 12.05

Lue myös:

    Uusimmat