Suomalaisyritykseltä rohkea veto – Tom of Finland näkyy nyt tekstiileissä

Finlayson lanseeraa yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa taiteilija Touko Laaksosen teoksiin pohjautuvan uuden tekstiilimalliston. Mallisto on Finlaysonin kunnianosoitus Touko Laaksosen taiteelle ja vahva viesti suvaitsevuuden puolesta.

Finlayson lanseeraa yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa kansainvälisille markkinoille suunnatun Tom of Finland by Finlayson -tekstiilimalliston.

− Mallisto on kunnianosoitus Touko Laaksoselle, joka on kautta aikojen kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Olemme ylpeitä siitä, että saamme tekstiilituotteidemme kautta osallistua suvaitsevaisuuden rakentamiseen Suomessa ja maailmalla, sanoo Finlaysonin toimitusjohtajaJukka Kurttila.

Touko Laaksonen teki määrätietoista työtä

Ruotsin kansallismuseon ylijohtaja sekä Tom of Finland – Ennennäkemätöntä -teoksen toinen kirjoittaja Berndt Arell uskoo, että Touko Laaksonen (1920–1991) olisi mielissään hänen taiteensa saamasta suosiosta.

− Itse tutustuin Touko Laaksosen taiteeseen ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1992. Laaksosen taide edustaa räikeillä ylilyönneillään fotorealistista taidesuuntausta, jota arvostetaan kyseisessä alakulttuurissa. Aikaisimmat piirustukset ovat jo 1930- ja 40-luvulta, mutta varsinaisen läpimurron hän teki USA:ssa pseudonyymilla Tom of Finland vasta 70-luvulla. Taidepiirit kypsyivät vasta 90-luvulla esittämään Laaksosen piirustuksia arvostetuissa taideaikakauslehdissä. Suomen sarjakuvataiteilijoiden arvostetuimman kunniaosoituksen Puupäähattu-palkinnon hän vastaanotti vuonna 1991 pari kuukautta ennen kuolemaansa, Arell kertoo.

− Kiitos kotimaisten toimijoiden kuten Itellan ja Finlaysonin Tom of Finland -kuvataiteen arvostus on noussut täysin uudelle tasolle niin Suomessa kuin ulkomailla. Esimerkiksi arvostetun Wallpaper-lehden marraskuun numerossa Tom of Finlandille on kunnioitettu peräti 13 sivua laaja, eksklusiivinen artikkeli. Uskon, että Touko Laaksonen arvostaisi kovasti taiteilijana saamaansa arvostusta. Pitkästä ja haastavasta tiestä huolimatta Laaksonen teki suoraselkäisesti ja rohkeasti sekä koko sydämellä työtä sen eteen mihin hän uskoi, Arell tiivistää.

Ensimmäiseksi lanseerataan Tom of Finland by Finlayson -satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet Fellows ja Face to Face -kuosein. Alkuvuodesta 2015 mallisto täydentyy esimerkiksi keittiötekstiileillä. Myös Tom of Finland by Finlayson -laukkuja ja t-paitoja sekä muita oheistuotteita on suunnitteilla vuoden 2015 aikana.

Lähde ja kuvat: Finlayson

Lue myös:

    Uusimmat