Suomalaisvaratuomarin käännytys Venäjältä täysi mysteeri

Kari Silvennoinen
Kari SilvennoinenLehtikuva
Julkaistu 30.09.2013 19:14(Päivitetty 01.10.2013 16:17)

Suomalaisen varatuomarin Kari Silvennoisen päätyminen viikonloppuna putkaan Moskovassa on täysi mysteeri.

Venäjän Suomen-suurlähetystö ei halunnut kommentoida asiaa tänään, ja myös Suomen ulkoministeriö oli niukkasanainen.

Silvennoisen kohtelu Venäjällä ei aiheuta jatkoselvittelyjä ulkoministeriössä. Venäjällä on lainsäädäntönsä perusteella mahdollisuus käännyttää ihmisiä.

– Ei tässä ole oikeastaan mitään tehtävissä, sanoi hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Kari Lehtonen.

Myös Silvennoinen aikoo jättää asian silleen. Hän kuitenkin toivoo, että ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) selvittäisi asian venäläiskollegansa kanssa.

– Venäjälle en voi enää matkustaa. Jos tämä ei ole mitään muuta, niin ainakin vakava varoitus [Venäjän turvallisuuspalvelu] FSB:ltä.

Silvennoinen on kertonut olleensa menossa työmatkalle Venäjälle, kun hänet pysäytettiin Moskovan lentoasemalla. Silvennoisen sanottiin rikkoneen paikallista lainsäädäntöä, mutta hänelle ei selvinnyt viranomaisten huonon englanninkielen takia miten. Mitään paperia hän ei saanut.

Putkassa vietetyn yön jälkeen mies saatettiin Aeroflotin koneeseen. Hän sai passinsa takaisin Suomen rajaviranomaisten avustuksella.

Tutkinut sotarikoksia

Ulkoministeriö ei kommentoi Silvennoisen kertomusta. Sen sijaan Suomen rajaviranomaiset vahvistavat, että Suomen kansalainen on tullut viikonloppuna rajatarkastukseen ilman passia.

– Passi on saatu lentoyhtiön henkilökunnalta, kun sitä on menty heiltä kyselemään, kertoi rajatarkastusosaston päällikkö Pentti Alapelto Suomenlahden merivartiostosta.

Aeroflotilta sanottiin Iltalehdelle, että Venäjältä käännytetyiltä matkustajilta takavarikoidaan passi matkan ajaksi.

Silvennoinen epäilee, että kiinniotto Venäjällä liittyy hänen tutkimuksiinsa Neuvostoliiton sotarikoksista. Silvennoinen on myös pyrkinyt hankaloittamaan kaasuputken rakentamista Suomen ja Venäjän alueelle sekä vaatinut Karjalaa takaisin.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, että Silvennoisen kohtelu saattaa hyvinkin liittyä sotarikosselvittelyihin sekä terrorismin ja ekstremismin vastaiseen lainsäädäntöön. Kivisen mukaan lainsäädännön soveltaminen on ollut epäselvää ja mahdollistaa viranomaismielivallan.

(MTV3 - STT)

Korjattu 01.10.2013 klo 16.16. Jutun ensimmäisessä versiossa kerrottiin virheellisesti, että Silvennoinen on asianajaja. Silvennoinen ei kuitenkaan ole enää asianajaja, sillä hän on eronnut Asianajajaliitosta keväällä.

Venäjältä käännytetyn dramaattinen paluu – pakeni Aeroflotin koneesta 28.9.

"Hilton-aamiainen vaihtui nakkeihin ja riisipuuroon"

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa