Suomalaistyönantajilla ennätysmäinen halu palkata uusia työntekijöitä – eniten kysyntää Itä-Suomessa

Työvoiman tarve kasvussa ympäri Suomea 2:02

Suomalaiset työnantajat haluavat työllistää uusia työntekijöitä ennätyspaljon, sillä työllistämisaikeet ovat nyt vahvimmillaan viiteen vuoteen.

Uusien työntekijöiden tarpeen odotetaan kasvavan valtakunnallisesti kaikilla alueilla loppuvuoden aikana. Suurin kysyntä työvoiman suhteen on Itä-Suomessa. Etelä- ja Länsi-Suomessa näkymät ovat kohtuulliset ja Pohjois-Suomessa varovaisen positiiviset. 

– Itä-Suomen osalta tilannetta selittää itäturismin kasvu ja turistien kulutuksen lisääntyminen. Länsi-Suomessa merkittävä tarve syntyy telakkateollisuudesta ja autoteollisuudesta. Itä- ja Pohjois-Suomen välillä tämän barometrin loppuvuoden osalta se ero on noin nelinkertainen, ManpowerGroupin toimitusjohtaja Matti Kariola avaa työmarkkinabarometrin tuloksia. 

Digitalisaatio yksi työllistävä tekijä

Eniten uusia työntekijöitä tarvitaan nyt rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalle sekä liike-elämän palveluihin. Yksi merkittävistä syistä on lisääntynyt digitalisaatio. 

– Digitalisaatio luo rahoitus- ja vakuutusalalla paljon kysyntää uudenlaiselle osaamiselle esimerkiksi automaatio- ja robotiikkapuolelle. Sen lisäksi pankki- ja vakuutussektorilla haetaan uusia palvelualueita, jotka osaltaan tuovat lisää osaamis- ja työvoimatarpeita.

Kariolan mukaan kiinteistöalan työvoimatarvetta selittävät muun muassa merkittävät kaupallisten keskusten rakennushankkeet.

– Liike-elämän palveluiden osalta, esimerkiksi henkilöstöpalvelut, seuraavat luontaisesti muita yritysmaailman tarpeita. 

Esimerkiksi IF Vahinkovakuutusyhtiön henkilöstöjohtaja Marketta Helokunnaksen mukaan iso joukko rekrytoiduista uusista työntekijöistä menee asiakaspalveluun. 

– Me rekrytoimme jatkuvasti asiakaspalveluun ja erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Olemme viime vuosina vahvistaneet asiakaspalvelutoimintaa ja uudenlaisia tehtäviä, joiden tarve on syntynyt digitalisaation myötä.

Suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet selviävät ManpowerGroupin tuoreesta työmarkkinabarometristä. 

Lue myös:

    Uusimmat