Suomalaistutkimus selvitti, miten lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa: "Aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin"

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
Katso myös: Näin luot kodistasi turvallisen lemmikille.

Suomalaistutkimuksen mukaan lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa runsaammaksi ja monipuolisemmaksi.

Kodin mikrobisto on huomattavasti monipuolisempi niissä asunnoissa, joissa lemmikkieläimenä on koira, verrattuna koirattomiin koteihin. Asia havaittiin Scientific Reports -lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa.

Koirista irtoaa sisäilmaan allergeeneja, karvoja ja mikrobeja. Lisäksi ne kantavat turkissaan ja tassuissaan ulkoilman maaperää sisätiloihin.

– Bakteerien rikkaus oli suurempi sulan maan aikana otetuissa näytteissä kuin lumipeitteen aikana otetuissa näytteissä. Kodin bakteeriston monipuolisuus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin, kertoo THL:n erikoistutkija Anne Karvonen tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistuivat Suomesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopisto.

Tätä selvitetään tulevaisuudessa

Koirakodeista tunnistettiin suhteellisesti enemmän bakteereja, jotka olivat todennäköisimmin peräisin koiran omasta mikrobistosta, esimerkiksi kirsusta, iholta, suusta ja maha-suolikanavasta. Koiran vaikutus kodin sienimikrobistoon, eli hiivoihin ja homeisiin, oli vähäisempää.

– Tulevaisuudessa aiomme selvittää, suojaavatko juuri nämä tietyt koiraan liitetyt bakteerit kodissa asuvia lapsia varhaislapsuuden ylähengitystieinfektioilta. Jos näin on, pystyisimme tulevaisuudessa muokkaamaan kodin sisäilmaa terveyttä edistävään suuntaan, kertoo THL:n vieraileva tutkija, lastenlääkäri Jenni Mäki.

Tutkimuksessa analysoitiin huonepölynäytteiden mikrobeja suomalaisista kaupunki- ja haja-asutusalueen kodeista sekä saksalaisista kaupunkikodeista. Noin joka kolmannessa tutkimukseen osallistuneessa suomalaiskodissa oli koira, saksalaisissa kodeissa koiria oli huomattavasti vähemmän, vain kuudessa prosentissa asuntoja.

Lemmikin lisäksi kodin sisäilman mikrobistoon vaikuttavat muutkin tekijät, kuten ihmisten lukumäärä, asuinympäristö, polttopuiden säilytys sisätiloissa sekä mahdollinen kosteusvaurio. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuitenkin nimenomaan koiran vaikutusta kodin sisäilman mikrobistoon. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat