Mainos

Suomalaistutkimus: Probiooteista voi olla hyötyä tappavan syövän hoidossa

Probioottivalmiste voi hidastaa maksasyövän etenemistä, paljastuu Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa suoliston bakteerikantaa muokkaavaa probioottivalmistetta annettiin hiirille. Valmistetta saaneiden hiirien syöpäkasvaimet jäivät huomattavasti pienemmiksi kuin muilla. Hyödyllisten suolistobakteerien lisääntyminen vaikutti kasvaimeen muuttamalla immuunivastetta.

Hepatosellulaarinen karsinooma eli maksasolusyöpä on yksi maailman tappavimmista syövistä. Monille potilaista siihen saatavilla olevat hoidot eivät sovi, joten uusille hoitomenetelmille on tarvetta.

Probioottivalmisteen tehoa hepatosellulaarisen karsinooman hoidossa selvitettiin tutkimuksessa, jossa hiirille aiheutettiin kokeellinen syöpä. Seuraavien 38 päivän ajan verrokkihiiret saivat normaalia ruokaa ja muut saivat ruoassaan probioottivalmistetta. Osalle alettiin antaa probiootteja jo viikkoa ennen syöpäkoetta. Tutkimuksessa käytetty uusi probioottivalmiste sisälsi useita erilaisia bakteereja, joilla on aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu positiivisia vaikutuksia immuunipuolustukseen.

Probioottivalmistetta saaneilla hiirillä syövän kasvu oli huomattavasti hitaampaa kuin muilla. Syöpäkasvaimet jäivät pienimmäksi hiirillä, jotka saivat probioottivalmistetta jo ennen syöpään sairastumista – niillä kasvaimet olivat painoltaan ja kooltaan keskimäärin 40 prosenttia pienempiä kuin verrokeilla.

Tutkimuksen perusteella probioottivalmiste vaikutti syövän kasvuun muuttamalla suoliston bakteerikantaa. Probioottien käyttö lisäsi hyödyllisiä suolistobakteereja ja niiden tulehdusta hillitseviä aineenvaihduntatuotteita, jotka muuttivat immuunivastetta myös kasvaimessa hidastaen siten sen kasvua.

Tutkijoiden mukaan tutkimus osoittaa, että probiooteista voi olla hyötyä syövän hoidossa ja niiden aikaansaamat muutokset suoliston bakteerikannassa voivat vaikuttaa myös suoliston ulkopuolella sijaitseviin syöpiin. Probioottien tehon varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin tutkimuksia myös ihmisillä.

Hong Kongin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston toteuttaman tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetun PNAS-lehden verkkoversiossa.


Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.