Mainos

Suomalaistutkimus: Pikkulasten kanssa ajavilla nuorilla naisilla suurin onnettomuusriski

Pienen lapsen kanssa yksin matkustaessa keskittymiskyky herpaantuu helposti.

Alle 24-vuotiaat nuoret naiset, jotka matkustavat alle yksivuotiaan lapsen kanssa joutuvat kuolettavaan onnettomuuteen muita äitejä herkemmin – varsinkin, jos he matkustavat kahdestaan vauvan kanssa. Tähän lopputulokseen tulivat Helsingin yliopiston liikennetutkimusyksikön tutkijat.

Tutkijat tarkastelivat Yhdysvalloissa vuosina 1994-2013 kerätyn aineiston perusteella eri-ikäisten naisten ajamien kuolemaan johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia, joissa mukana oli alle yksivuotias lapsi. Tutkimuksen johtopäätös on surullinen: nuoret, pikkulapsen kanssa matkustavat naiset joutuvat kuolettavaan liikenneonnettomuuteen muita äitejä herkemmin – varsinkin, jos autossa ei ole muita aikuisia.

Vauvan kanssa ajaneet olivat yksin matkustaneita kuskeja herkempiä nukahtamaan ja herpaantumaan liikenteen seuraamisesta. Mikäli autossa oli mukana aikuinen kanssamatkustaja, onnettomuusriski putosi kaikissa tutkituissa ikäryhmissä. Tämä saattaa johtua siitä, että kuski voi näin ollen keskittyä täysin ajamiseen lapsesta huolehtimisen sijaan.

Onnettomuusriskiä saattoivat lisätä myös ajoneuvo itse sekä liikenneturvallisuudesta huolehtiminen: Nuorten äitien ajoneuvot olivat vanhempia ja pienempiä kuin iäkkäämpien vanhempien. Alle 24-vuotiaat äidit myös kiinnittivät pikkulapsensa oikeaoppisesti turvaistuimeen harvemmin kuin yli 25-vuotiaat.

Tutkimus keskittyi vain naisiin, sillä aineistosta löytyi vain vähän yksin lasten kanssa ajavia miehiä. Todennäköistä kuitenkin on, ettei kohonnut onnettomuusriski kosketa vain naisia, vaan että vauva vie kuljettajan huomiota liikenteestä tämän sukupuolesta riippumatta.

Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

***

2:57

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.