Mainos

Suomalaistutkimus paljastaa: Lähes joka kymmenes korvaushoitopotilas myynyt huumelääkkeitään

Korvaushoidossa olevista henkilöistä seitsemän prosenttia on myynyt ja 12 antanut korvaushoitolääkkeitään eteenpäin, selviää suomalaistutkimuksesta.

Kyselytutkimuksessa oli mukana lähes kaikki Suomen korvaushoitoyksilöt ja kyselyyn vastasi noin 1500 asiakasta, mikä on noin 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneiden yksiköiden kaikista asiakkaista.

Korvaushoidossa opioidihuumeista riippuvaiset, kuten Subutexin käyttäjät, saavat vieroitusoireiden estämiseksi joko Subutexin vaikuttavaa ainetta buprenorfiinia tai metadonia. Korvaushoito pitää vieroitusoireet kurissa, vähentää näin riippuvaisten tarvetta turvautua rikollisiin huumemarkkinoihin ja huumeiden käyttöä.

Opioidikorvaushoito kehitettiin heroiini- ja muiden opiaattiongelmien hoitoon, mutta esimerkiksi Suomessa aiemmin korvaushoitolääkkeenä käytetty Subutex on opioideja käyttävien yleisin huume. Subutexia salakuljetetaan Suomeen esimerkiksi Ranskasta.

Aineita eteenpäin välittäneistä 57 prosenttia kertoi syyksi rahan hankkimisen ja 23 halun vaihtaa lääke huumeisiin. Tulokset vastaavat kansainvälisiä tuloksia.

Tutkimuksen mukaan korvaushoitolääkkeen välittämistä ennakoivat buprenorfiini-naloksoni-lääkityksen alhainen taso, huumeiden käyttö pistämällä sekä pitkittynyt korvaushoidon kesto. Sen sijaan potilaan iällä, asuinpaikalla tai korvaushoitolääkkeen jakelulla apteekista ei ollut vaikutusta välittämiseen.

Tutkijoiden mukaan välittämisen ehkäisemiseksi tulee kiinnittää huomiota optimaalisen lääkeannoskoon löytämiseen. Myös hoitoon hakeutumista tulisi helpottaa ja tarjota käyttäjille enemmän psykososiaalista tukea korvaushoidon ohessa tapahtuvan huumeiden käytön lopettamiseen.

Sen sijaan kontrollin lisäämisen, kuten tarkemman valvonnan, hyötyyn tutkijat eivät uskoneet.

Heinäkuussa poliisikansanedustaja Tom Packalén ehdotti Huomenta Suomen lähtetyksessä, että kovat huumeet voisi tuoda yhteiskunnan jaettavaksi addikteille.

1:47

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja