Suomalaistutkijoilta tieteellinen läpimurto: Kehittää tehomoottoreita ja levitoivia junia?

Suomalaistutkijat ovat tehneet tieteellisen läpimurron fysiikan alalla.

Aalto-yliopiston tutkijat tekivät yhdessä yhdysvaltaisen Amherst Collegen tutkijoiden kanssa ensimmäisen havainnon kvanttimekaanisesta monopolista.

Tutkimusta Suomessa johtanut dosentti Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta sanoo, että havainto saattaa auttaa jatkossa muun muassa rakentamaan entistä tehokkaampia moottoreita.

– Havaintoa voisi verrata siihen, että luolamiehet olisivat aikoinaan keksineet pallon. He olisivat nähneet esimerkiksi vedessä kuplan tai pyöreän kiven, ja ajattelisivat, että tämä on niin yleinen asia, että tästä täytyy olla hyötyä, mutta eivät keksisi sille käyttöä. Vasta myöhemmin ymmärretään, että pallolle on käyttöä, esimerkiksi laakerikuulat nykyään, havainnollistaa Möttönen.

Suomalais-yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin tänään Science-lehdessä, joka on yksi alan arvostetuimmista tiedelehtistä.

Voi innostaa muita tutkijoita

Dosentti Mikko Möttönen painottaa, että kvanttimekaanisen monopolin löytyminen on tieteellinen läpimurto, mutta se ei sinänsä johda suoraan teknisiin mullistuksiin. Havainto antaa tutkijoille kuitenkin toivoa siitä, että jo vuosikymmeniä etsitty magneettinen monopolikin voisi löytyä. Tämä voisi puolestaan vauhdittaa levitoivien junien kehitystä. Tällaisia hieman kiskojen yläpuolella "lentäviä" junia on jo testattu muun muassa Japanissa.

– Levitoiva juna leijuu magneettikenttien varassa. Eli silloin junan pyörät eivät ole kiskoissa kiinni, koska kiskoissa on magneetteja, ja junassa on suprajohde, joka hylkii magneettikenttää.

Möttönen sanoo tutkimuksen antavan eväitä jatkotutkimukselle, joka puolestaan voi johtaa mullistaviinkin uudistuksiin.

– Me olemme nähneet hyvin perustavanlaatuisen rakenteen, joka voi innostaa muita tutkijoita tekemään uusia löytöjä ja mahdollisesti teollisuuden ihmisiä käyttämään tietoa hyväkseen, sanoo Möttönen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja