Suomalaistutkija: Sopimukseton ero on epätodennäköinen, mutta edessä saattaa olla vielä kolmas äänestys EU-erosopimuksesta

Britannian parlamentti on hylännyt brexit-sopimuksen murskaluvuin - äänin 391 - 242 3:35
Tutkija Antti Ronkainen vieraili Kymmenen Uutisissa heti eroäänestyksen jälkeen.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta uskoo, että Britannian parlamentti haluaa lisäaikaa brexitille, eikä päätä keskiviikkona erota ilman sopimusta. 

Ronkaisen mukaan esimerkiksi Saksa ja Suomi ovat näyttäneet vihreää valoa sille. että Britannia saisi pienen jatkoajan. Jatkoaikaa tuskin annettaisiin yli eurovaalien, jotta brittien ei tarvitse enää valita edustajia Euroopan parlamenttiin. Jatkoaika tarkoittaisi sitä, että neuvottelut EU:sta lähtemisen ehdoista jatkuisivat.

– Se lisää sitä mahdollisuutta, että vielä yksi äänestys voidaan parlamentissa järjestää.

Ronkaisen mukaan Britannia ei tunnu uskovan, että erosopimuksen toistuva hylkääminen voi johtaa siihen, että maa joutuu eroamaan EU:sta ilman sopimusta. Sopimukseton ero johtaisi hallitsemattomaan tilanteeseen.

– Jos EU:ssa hyvin yksiselitteisesti sanotaan, että enää ei tule kolmatta mahdollisuutta, niin voi olla, että parlamentaarikot joutuvat valitsemaan, otetaanko huono diili, jota vastustetaan vai hyppy tuntemattomaan, josta kukaan ei tiedä mitään.

Voiko brexit peruuntua?

Isossa-Britannissa on väläytelty mahdollisuutta esimerkiksi uudesta kansanäänestyksestä ja koko brexitin perumisesta. Ronkainen ei tyrmää tätä vaihtoehtoa.

– Tässä kohtaa kaikki on mahdollista.


Lue myös:

    Uusimmat