Näin tapahtuisi brexitille, jos lykkäyskirje jäisi tänään lähettämättä Brysseliin: "Brexit astuisi voimaan automaattisesti tämän kuun lopussa"

Seitsemän uutisten laaja brexit-paketti 14:50
Katso videolta Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokelan haastattelu Seitsemän uutisissa!

Vaikka brexit-äänestystä lykättiin jälleen, se tulee kuitenkin vielä eteen – ja siitä tulee erittäin tiukka. Asiantuntijan mukaan ensimmäinen iso kysymys on se, lähteekö kirje lykkäyksestä tänään Lontoosta Brysseliin.

Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että laki edellyttää pääministeriltä jatkoajan hakemista tammikuun loppuun.

– Jos tässä käy niin, ettei Britannian hallitus jatkoaikaa syystä tai toisesta pyydä, brexit astuu automaattisesti voimaan tämän kuun lopussa. Kenenkään osapuolen mukaan ei ole hyvä, että "no deal" tapahtuisi, Jokela kertoo.

Brittiyhteiskunta jakautunut

Jokelan mukaan on vielä hankala täysin sanoa, miten jatkoaika muuttaisi brittiparlamentin voimasuhteita.

– Jos jatkoaika tulee kysymykseen, niin se muuttaa varmasti asetelmia. Johnson pisti toivonsa siihen, että tämä kova ero, joka mahdollisesti olisi toteutumassa tämän kuun lopussa, saisi brittikansanedustajat äänestämään hänen sopimuksensa puolesta. Jos jatkoaika tulee, niin poliittinen paine poistuu. Se saattaa vaikuttaa siihen, että on entistä vaikeampi saada tätä sopimusta ainakaan nopeasti läpi, Jokela kertoo.

Ohjelmajohtajan mukaan on mielenkiintoista, että Johnsonin kannatus näyttää viime aikoina nousseen brittien keskuudessa.

– Tosiasia on se, että Britannia yhteiskuntana on tällä hetkellä hyvin jakautunut erityisesti brexit-kysymyksen ympärillä. Yhtä lailla Boris Johnsonia hyvin vahvasti vastustetaan. Kansallista yhtäläisyyttä ei ole juuri nyt näkyvissä.

Lue myös:

    Uusimmat