Upin Tiilikainen Britannian brexit-toiveista: "Vaikuttaa mahdottomalta"

Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme 5:29
Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme.

Britannian ja EU:n mahdollisuudet löytää yhteinen näkemys brexit-erosopimuksen uudistamisesta vaikuttavat olemattomilta, arvioi johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista (Upi).

Hänen mukaansa Pohjois-Irlannin rajan niin kutsuttu backstop-järjestely käytiin niin perusteellisesti läpi erosopimusneuvotteluissa, ettei mitään uutta vaihtoehtoa oikein voi kuvitella olevan olemassa.

–  Britannia toivoo nyt jotakin sellaista, mitä EU ei voi antaa, Tiilikainen tiivistää.

Jos EU jostain kumman syystä suostuisi sopimusneuvotteluihin ja jokin uusi ratkaisu pikavauhtia syntyisi, ei asia olisi Tiilikaisen mukaan vielä silläkään selvä.

–  Ratkaisu olisi varmaan hyvin minimaalinen muutos olemassa olevaan sopimukseen, joten menisikö sekään läpi Britannian parlamentissa? Se voisi herättää entiseen tapaan vastustusta, Tiilikainen sanoo.

EU:lle pahiksen rooli?

Lisäksi koko unionin pitäisi hyväksyä uusi ratkaisu, myös rajakysymyksen eniten koskettaman Irlannin. Selvä ei EU:lta sopimuksen avaamiselle voisi antaa Britannialle mahdollisuuden leimata unionin syypääksi kovaan brexitiin.

–  Pelkään, että tämä on se asetelma, ja silloin (pääministeri Theresa) May voi sysätä vastuun EU:n niskaan, Tiilikainen pohtii.

Britannian parlamentin alahuone äänesti myös sopimuksetonta EU-eroa vastaan, tosin määrittelemättä sitä, millä keinoin se vältetään. Tiilikaisen mukaan tätä kovaa brexitiä kohti ollaan kaikesta huolimatta liukumassa.

–  Mikä sen estää, jos sopimuksesta ei päästä yksimielisyyteen ja aikalisää ei oteta? Entiseen tapaan tämä on minusta solmussa, ja kello tikittää aiempaa kovemmin, Tiilikainen sanoo.

Hän arvelee, että EU:ssa on jo "huomattavaa kyllästymistä" loputtomaan vääntöön Britannian kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat