Tässä ovat viisi vaihtoehtoa brexit-sopimuksen totaalityrmäyksen jälkeen – Asiantuntija: "Näistä mitään ei voi sulkea pois"

Viisi vaihtoehtoa Brexit-erosopimuksen totaalityrmäyksen jälkeen 3:13

Brexit-sopimus tyrmättiin Iso-Britannian parlamentissa tiistai-iltana rumin luvuin 432-202. Maan on määrä erota EU:sta maaliskuun lopulla.

Iso-Britannian pääministeri Theresa Maylla on nyt vain kolme päivää aikaa kertoa, mitä hän esittää etenemisvaihtoehdoksi. 

Vaihtoehdot ovat suurin piirtein tiedossa: ero EU:sta ilman sopimusta, neuvotteluiden jatkaminen EU:n kanssa, uudet parlamenttivaalit, hallituksen vaihtuminen tai uusi brexit-kansanäänestys.

Mitään ei voi sulkea pois

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula kommentoi vaihtoehtoja Asian Ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

– On hyvin vaikea sanoa, mikä vaihtoehdoista on todennäköisin. Se tiedetään, että nyt sopimuksettoman eron mahdollisuus on kasvanut.

Voiko mitään vaihtoehdoista sulkea pois?

– Ei oikeastaan. Se on myös hyvä muistaa, että jos mitään sopimusta tai tulosta ei saada parlamentissa aikaiseksi, niin EU-ero tapahtuu automaattisesti, hän sanoo. 

Ylikarjulan mukaan koko brexit-prosessi on hämmentävä.

– Tämä on ollut demokratiaa pahimmillaan. Se näkyy myös siinä, että kansalaisten tuki EU:lle on vahvistunut muualla EU:ssa, Ylikarjula sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat