Suomalaistutkija: Hallituksen linjaukset ja eristystoimet ovat olleet hyödyllisiä – pahimmat skenaariot ehkä väistetty: "Jokainen pysäytetty tartuntaketju on tärkeä"

9:27

Aalto-yliopiston tutkijat ovat laskeneet koronavirusepidemian vaikutuksia Suomen terveydenhuoltoon. Tulokset antavat viitteitä siitä, että hallituksen linjauksista ja eristystoimista olisi ollut hyötyä.

– Jos katsomme aineistoja, eli kuinka paljon meillä on laboratoriovarmennettuja tapauksia sekä kuinka paljon meillä on potilaita sairaaloissa ja tehohoidossa, niin näiden pohjalta leviämisnopeudessa on huomattu lievä muutos parempaan, toteaa Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen.

Ilmosen mukaan ajallisesti muutos on alkanut näkymään noin kymmenen päivää valmiuslakien käyttöönoton jälkeen. 

– Se on juuri se aika, jolloin odotimmekin merkkien alkavan näkyä.

Potilasmäärät tulevat kasvamaan

Aalto-yliopiston tutkijat ovat tehneet useita eri skenaarioita taudin mahdollisesta etenemisestä Suomessa. Ilmosen mukaan sairaaloihin tulee nyt vähemmän väkeä juuri rajoitteiden vaikutuksesta. Aiemmat arviot sairaalajaksojen pituudesta sen sijaan heittävät.

– Meillä on ollut oletuksena, että sairaalassa oltaisiin tavallisella osastolla 8 päivää ja tehohoitoon joutuessa ensin yksi päivä osastolla, sitten 8 päivää tehohoidossa ja vielä tämän jälkeen 7 päivää tavallisella osastolla. Olemme nyt kuulleet sairaaloista, että hoitoajat ovat tätä arviota hiukan pidemmät, hän toteaa.

Ilmonen painottaa, että pidemmistä hoitoajoista huolimatta kehityksen suunta on oikea: rajoitukset näyttävät nyt jo purreen, mutta lisää tuloksia odotetaan näkyvän muutaman viikon kuluttua. Potilasmäärät tulevat kuitenkin kasvamaan. 

– Kasvua on tiedossa ja sairaaloihin tulossa suuria määriä potilaita, mutta tilanne ei tule olemaan kaikkein pahimpien pelkojen mukaista siksi, että valtionjohdossa on tehty oikeita päätöksiä.

"Uskomme leviämisnopeudessa tapahtuvan käänteen parempaan"

Hallituksen rajoitustoimista Ilmonen nostaa esille erityisesti ravintoloiden sulkemisen, rajaliikenteen rajoittamisen ja testauskapasiteetin lisäämisen. 

– Testaamisen lisäämisellä saadaan enemmän informaatiota ja löydetään enenevissä määrin tartuntaketjuja, eli uskomme leviämisnopeudessa tapahtuvan käänteen parempaan suuntaan. 

Suomen taistelu koronavirusta vastaan on kuitenkin vasta alkutekijöissään.

– Se, tarvitaanko vielä lisärajoituksia, on täysin meidän suomalaisten käsissä.

Ilmosen mukaan jokaisen suomalaisen tulisi nyt miettiä omaa osuuttansa taistelussa. Kaikki vähennetyt ihmiskontaktit ovat suoria tekoja tilanteen parantamiseksi.  

– Jokainen tartuntaketju, joka saadaan pysäytettyä, on tärkeä. On täysin suomalaisten käsissä mihin tästä mennään ja joudutaanko turvautumaan lisärajoitteisiin. Olisi todella hienoa, jos me kaikki suomalaiset voisimme yhdessä lähteä taistoon ja näyttää, että kyllä suomalaisella sisulla pystytään hoitamaan tämä tilanne nopeammin kuin monet muut maat, Ilmonen vetoaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja