Suomalaistoimittaja seilasi läpi Koillisväylän: "Olemme arktinen suurvalta"

Läpi hyytävän Koillisväylän. 19:57

Toimittaja ja tietokirjailija Heikki Haapavaara seilasi valokuvaaja Jarmo Vehkakosken kanssa ainutlaatuisen matkan Koillisväylää pitkin suomalaisella monitoimimurtaja Nordicalla. 

Koillisväylä-kirjan arktisesta matkastaan kirjoittaneen toimittaja Heikki Haapavaaran mielestä suomalaisten tulisi kiinnittää enemmän huomiota pohjoisen alueen mahdollisuuksiin.

– Tosiasiassa me suomalaiset olemme jo nyt arktinen suurvalta. Olemme ainut porukka maailmassa, joka on pystynyt rakentamaan napapiirin pohjoispuolelle 100 hotellia ja majoituspaikkaa, 100 000 majoituspaikkaa vieraille. Se on käsittämätön määrä, muut eivät ole pystyneet samaan, Haapavaara sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Haapavirta muistuttaa suomalaisilla olevan laajaa osaamista aina koulutus- ja tieteellisestä osaamisesta uusiutuvan energian osaamiseen sekä laivanrakennustaitoon. 

– Olemme rakentaneet 60 prosenttia vieläkin maailmalla ja merillä seilaavista jäänmurtajista.

Vasta sitten tulevat Haapavaaran mukaan luonnonvarat, kuten öljy ja kaasu.

– Ja me osataan sekin teknologia, että mielestäni tässä ei kerta kaikkiaan kannata kätkeä kynttilää vakan alle. En nyt mistään uudesta Nokiasta puhu, mutta puhun erittäin tärkeästä mahdollisuudesta suomalaiselle.

"Venäjä pitää Koillisväylää vesinään"

– Kyllä Venäjä pitää Koillisväylää kotivesinään, ja myös luotsaa ja hallitsee niitä vesiä. 

Haapavaaran mukaan tämän vuoksi Venäjän kanssa pitää pystyä yhteistyöhön. Vuonna 2012 ilmassa olikin vielä yhteistyön tunnelmaa.

– Näytti siltä, että tämä Norjassa vielä tänäkin päivänä hyvin etenevä arktinen toiminta leviäisi hyvinkin nopeasti tuonne Venäjälle. Sitten tuli tämä Ukrainan kriisi, joka nyt vie taaksepäin joka päivä näitä yhteishankkeita valitettavasti.

– Ja sen päällimmäinen ilmentymä on se että Venäjä varustautuu tuolla pohjoisessa koko ajan. 

Haapavaara kertoo Vanhan Sallan vieressä olevaa Alakurtin varuskuntaa varustettavan parhaillaan uudestaan.

– Käsittääkseni sinne on tulossa arktinen erikoisjoukkojen divisioona ja yksi tiedusteludivisioona. 

– Toinen ilmentymä oli viime huhtikuulta – mielestäni hyvin tarpeeton, mutta hyvin voimapolitiikkaan kuuluva asia: Venäjä järjesti Itä-Siperian saarilla hyvin laajat arktiset sotaharjoitukset, joissa myös esiteltiin ensimmäistä kertaa tällaisia uusia arktisia joukkoja uusine arktisine varusteineen. Käsittääkseni nämä joukot hyppäsivät osin jopa laskuvarjolla, noissa oloissa ja siinä pimeydessä, Haapavaara kertoo.

Mitä Haapavaara kertoi matkastaan läpi Koillisväylän? Mitä mieltä toimittaja on arktisen alueen luonnonsuojelusta? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat