Mainos

Suomalaisten unelmakodissa olisi oma piha lähellä keskustaa – moni haikailee pois betonilähiöistä

1:50

Suomalaiset suosivat kaupunkiasumista, selviää uudesta Asukasbarometristä. Kaupunkiasumisen keskeisiksi viihtyvyystekijöiksi suomalaiset listaavat hyvät liikenneyhteydet, kahvila- ja ravintolapalvelut sekä harrastus- ja kulttuurimahdollisuudet.

Näin Asukasbarometri toteutettiin

 • Asukasbarometrissä selvitettiin asuinympäristön laatua ja asumistoiveita.
 • Tutkimus tehtiin yli 10000 asukkaan taajamissa, joita on Suomessa viitisenkymmentä.
 • Otanta-alueella asuu noin kaksi kolmesta suomalaisesta.
 • Kyselytutkimukseen vastasi noin kolmetuhatta 15-84-vuotiasta suomalaista.
 • Tutkimuksessa ei huomioitu asumisen kustannuksia.
 • Asukasbarometriä on julkaistu vuodesta 1998, ja se tehdään kuuden vuoden välein.
 • Uusina erilliskysymyksinä vuoden 2016 Asukasbarometrissä kysyttiin autottomuudesta, yhteisöllisyydestä ja monikulttuurisuudesta.  

– Kerrostaloasumisen suosio on kasvanut ja toiveet omakotitaloasumisesta vähentyneet. Keskustoissa haluaisi nykyisessä elämäntilanteessa asua 28 prosenttia vastaajista, mikä on noin kaksinkertainen määrä verrattuna nykytilanteeseen, sanoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Anna Strandell tiedotteessa.

Keskustoissa kerrostaloissa viihtyy Asukasbarometrin mukaan ikäjakaumaltaan yhä laajempi joukko. Nuorten ja nuorten aikuisten lisäksi keskusta-asumista kaipaavat palveluiden lähelle pyrkivät vanhukset. Eniten muutosta asumistottumuksissa on tapahtunut 30-40-vuotiailla ja lapsiperheillä, joista yhä useampi niin ikään haikailee keskustan kerrostaloihin.

Moni haikailee pois betonilähiöistä

Pientalovaltainen alue on silti edelleen halutuin asuinaluetyyppi. Suomalaiset toivovat lisää rivi- ja paritaloja lähelle kaupunkien keskustoja. Pientaloalueilla yhdistyvät toiveet omasta pihasta hyviin kulkuyhteyksiin ja lähipalveluihin.

Pientalojen tuominen kaupunkiin vaatisi kuitenkin nykyisten asuinalueiden täydennysrakentamista, johon Asukasbarometrin mukaan suhtautuu myönteisesti vain noin kolmannes vastaajista.

Nykyistä harvempi sen sijaan haluaisi asua kerrostalolähiöissä. Lähiöissä tyytymättömyyttä herättää usein ympäristö ja palvelutaso, mutta kiitosta ne saavat etenkin luonnonympäristöstään ja liikuntamahdollisuuksistaan.

Asukasbarometri -seurantatutkimus tehtiin nyt neljännen kerran ja se toteutettiin yli 10000 asukkaan taajamissa. Kyselytutkimukseen vastasi yli kolmetuhatta 15-84-vuotiasta suomalaista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.